Advent International i EBRD preuzeli Hypo banku

Sa 250 poslovnica i 3.655 zaposlenih, HGAA servisira više od 1,2 miliona klijenata (EPA)

Advent International, globalno aktivni investitor privatnog kapitala, i Europska banka za obnovu i razvoj preuzeli su Hypo Group Alpe Adria AG i njezinu mrežu banaka u Jugoistočnoj Europi od Heta – “wind down” društva bivše Hypo Alpe Adria banke u vlasništvu Austrije.

I formalno je završeno preuzimanje, a nakon što su na snagu stupili svi uvjeti ugovoreni Sporazumom o kupoprodaji, potpisanog 22. prosinca 2014. godine, priopćeno je iz Hypo Alpe Adria banke Banja Luka.

U priopćenju se navodi da je Ulrich Kissing novoimenovani predsjednik Uprave mreže banaka u Jugoistočnoj Europi, koju će voditi zajedno s članom Uprave nadležnim za financije Johannesom  Prokschom, članom Uprave nadležnim za rizike Stefanom Seldenom i članom Uprave nadležnim za operacije i šefom prodaje Rainerom Sichertom.

Uprava Grupe bit će dodatno ojačana, a više detalja o tome bit će priopćeno u idućim tjednima.

Sjedište ostaje u Klagenfurtu

Novi vlasnici su potvrdili postojeći sastav uprava Hypo banaka u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, a sjedište mreže banaka u Jugoistočnoj Europi i dalje će biti u Klagenfurtu, u Austriji, i poslovat će po austrijskoj licenci za bankarsko poslovanje.

Advent i EBRD plaćaju kupoprodajnu cijenu ugovorenu Sporazumom o kupoprodaji, a koja je predmet ispunjavanja određenih pragova od HGAA do kraja 2015. godine, prenosi Srna.

Postojeće linije likvidnosti od oko 2,2 milijarde eura, osigurane od Austrije, ostaju operativne, a ugovorne strane su se dogovorile o uvjetima za otplatu ovih kreditnih linija u idućim godinama.

Direktor Advent Internationala u Frankfurtu Christian Stoffel rekao je da Advent preuzima vlasništvo nad mrežom banaka koja ima kvalitetnu bilancu stanja i osigurano dugoročno financiranje.

“Oko 1,2 milijuna klijenata, 250 poslovnica u pet zemalja, omjer adekvatnosti kapitala iznad 20 posto, dugoročno financirana likvidnost u iznosu više od dvije milijarde eura, čist kreditni portfolio sa stopom nekvalitetnih kredita oko 12 posto te snažan upravljački sastav nam daju odličnu startnu poziciju s koje ćemo razvijati Hypo Grupu u banku izbora njenih klijenata”, rekao je Stoffel.

Nick Tesseyman, generalni direktor EBRD-a nadležan za financijske institucije, izjavio je da se EBRD kao suvlasnik obvezuje na davanje doprinosa u pružanju vrhunskih usluga u segmentima poslovanja sa stanovništvom, malim i srednjim poduzećima, gospodarstvom i javnim sektorom u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji, s namjerom pozicioniranja Grupe među pet vodećih banaka u regiji.

Prema njegovim riječima, EBRD će osigurati financijska sredstva i stručnost te osigurati stabilan razvoj bankarske grupacije, koja će imati vitalnu ulogu za lokalnu ekonomiju u zemljama u kojima posluje.

Iskustvo ulaganja kapitala u finansijske usluge

Predsjednik Uprave Hypo Grupe Ulrich Kissing rekao je da se banka vraća poslovanju sa snažnim i stabilnim vlasnicima i odličnim timom.

“Naporno radimo na pružanju inovativnih i visoko kvalitetnih proizvoda i usluga kako bismo značajno povećali bazu klijenata u segmentima poslovanja sa stanovništvom i malim i srednjim poduzećima i potvrdili ulogu dobrog partnera našim klijentima u segmentima gospodarstva i javnog sektora”, kazao je on.

Novi vlasnici HGAA imaju iskustvo ulaganja kapitala u sektor financijskih usluga, kako regionalno, tako i u srednjoj i Jugoistočnoj Europi.

Hypo Grupa Alpe Adria AG, sa sjedištem u Klagenfurtu, posluje preko svojih podružnica u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Sloveniji.

Sa 250 poslovnica i 3.655 zaposlenih, HGAA servisira više od 1,2 milijuna klijenata, među kojima je veliki broj malih i srednjih poduzeća, fizičkih i pravnih osoba kao i lokalnih zajednica.

Izvor: Agencije