Advocaat: Nema izgovora, Srbija mora na Euro

'Reprezentacija Srbije je talentirana, ali nije spremna za velika takmičenja', smatra Advocaat (EPA)

Novi izbornik nogometne reprezentacije Srbije Dick Advocaat rekao je, na predstavljanju srpskoj javnosti, kako nema izgovora i da ekipa koju će voditi mora izboriti plasman na Europsko prvenstvo u Francuskoj 2016. godine.

“Druge opcije ne postoje i tako se moramo ponašati. Uvijek sam se pitao kako ovakva ekipa ne može postizati značajne rezultate. Mislim da mogu to promijeniti. Vidio sam da u igri Srbije ima dosta oscilacija i to se mora promijeniti. Ekipa zna igrati, ali ne zna pobjeđivati. Volim napadački nogomet, dobro organiziran i loptu u posjedu”, rekao je Advocaat na konferenciji za novinare, održanoj u “Kući fudbala” u Staroj Pazovi.

Konstatirao je i kako talenta kod srpskih nogometaša nikada nije nedostajalo.

“Gledao sam snimke iz prethodnih mečeva i vidio sam da je ekipa talentirana, ali da nije spremna za velika natjecanja. Srbija ima igrače koji vole igrati za reprezentaciju, no talent nije dovoljan – moraju postojati i druge osobine”, objasnio je nizozemski stručnjak.

Advocaat je potvrdio kako je izabrao reprezentaciju Srbije i zato što je želio oprostiti se i odmoriti od klupskog nogometa.

“Prije 14 dana sam dobio poziv Srbije i odlučio ga prihvatiti, ali i oprostiti se od klupskog nogometa. Znam koliko Srbija ima kvalitetnu ekipu. Imam viziju. Pitanje novca nije bilo presudno, već činjenica da možemo biti uspješni”, istaknuo je novi izbornik Srbije.

‘Nema slabih ekipa’

Na pitanje zna li da Srbija ima dosta problema s motivacijom protiv slabijih reprezentacija, Advocaat je odgovorio: “Ne postoje slabe ekipe. Igra protiv Danske i Portugala ne treba predstavljati motiv, ali nogometaši moraju shvatiti i da su mečevi protiv Armenije i Albanije, koji nisu slabi protivnici, vrlo bitni.”

Nizozemac je najavio i kako neće tjerati igrače da pjevaju himnu uoči početka utakmica.

“Oni koji žele da se skoncentriraju na utakmicu, mogu to uraditi. Neću uvoditi pravilo o pjevanju himne. Ne koristim riječ ‘disciplina’, ali mora se znati tko što radi”, zaključio je.

Dick Advocaat je u karijeri vodio reprezentacije Nizozemske, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Južne Koreje, Belgije i Rusije te desetak klubova.

Najveći uspjeh u karijeri napravio je s ruskim Zenitom, kada je, 2008. godine, osvojio tadašnju Ligu UEFA-e i kontinentalni Superkup.

Izvor: Agencije