Advokat: Sovjetski tretman za policajce poslane u Potočare

Pripadnici MUP-a Srbije su po usmenom naređenju starješina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare (Al Jazeera)

U Višem sudu u Beogradu saslušani su svjedoci u slučaju policajaca Milana Dumanovića i Mladena Trbovića, koji se terete za odavanje službene tajne.

Nekadašnji pripadnici Službe za opservacije i dokumentiranje Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije privedeni su po nalogu Višeg javnog tužilaštva u Beogradu 31. decembra, zbog navoda da su izjavom za Al Jazeeru o svom zadatku u Potočarima odali službenu tajnu.

Njih dvojica prethodno su podnijeli krivičnu prijavu protiv vrha policije zbog zloupotrebe službenog položaja i trgovine utjecajem.

Tužilaštvo je u ovom predmetu za svjedoke pozvalo sedam pripadnika policije. Advokati optuženih postupak zovu apsurdnim.

Kako kažu, svjedoci koji su pred sudom izjavili da ne mogu da govore o tajni, pozivaju se samo da bi se formalno održao pritvor uhapšenim policajcima. 

Advokat optuženih Sead Spahović je kazao: “Ovako kako se ovaj postupak vodi, to je rađeno pre 1938. u Sovjetskom Savezu. Tajna je postupak, tajna su svedoci, tajna je inkriminacija – tri pojasa tajne stoje oko jedne šupljine u kojoj nema ničega. S druge strane, tužilac nam ne dozvoljava da postavljamo pitanja. Tužilac ne dozvoljava da pitamo te funkcionere policije da li je to što su okrivljeni rekli istina ili nije istina.”

Tajni zadatak

Prema zakonima Bosne i Hercegovine i entiteta Republike Srpske, pripadnici snaga sigurnosti strane države ne mogu ni pod kakvim uvjetima provoditi zadatke na teritoriji BiH, bez njenog odobrenja, pojašnjava novinarka Al Jazeere Jelena Glušac.  

“U izjavama za Al Jazeeru Balkans 11. oktobra prošle godine, Dumanović i Trbović ispričali su da su kao pripadnici MUP-a Srbije, po usmenom naređenju starešina, bez legitimacija i naoružanja, poslati na tajni zadatak u Potočare, 11. jula 2015. Dumanović je naveo da je naređenje dobio rano ujutro na dan komemoracije i da je u Srebrenicu krenuo sa još 18 kolega, sa zadatkom da tajno snimaju komemorativni skup”, javlja Glušac.

Trbović je poslije tih navoda dobio otkaz, a protiv Dumanovića je nakon privođenja pokrenut disciplinski postupak i uručeno rješenje o udaljavanju sa radnog mjesta zbog, kako se navodi, mogućeg lošeg utjecaja na druge policajce.

U rješenju o zadržavanju, u koje je Al Jazeera imala uvid, navodi se da je Dumanović u izjavi za televiziju Al Jazeera Balkans neovlašteno iznio podatke o angažiranju pripadnika MUP-a Srbije, što je, kako se navodi, po MUP Srbije imalo štetne posljedice.

Dumanoviću i Trboviću određen je pritvor od 30 dana, a tužilac je slučaj proglasio državnom tajnom.

“Na obe ove odluke, advokati optuženih podneli su žalbe. Uvažena je, međutim, jedino ona kojom se traži izuzeće tužioca, pa je on u ovom postupku zamenjen. Ono što branioci najavljuju u nastavku je da će postupati po Zakonu o zaštiti uzbunjivača”, javlja Glušac.

Izvor: Al Jazeera