Advokat: Trump neće biti optužen dok je predsjednik

Robert Mueller, SAD
Robert Mueller je zaprijetio da će Donaldu Trumpu uputiti sudski nalog za svjedočenje ako ne bude dobrovoljnog razgovora (EPA)

Rudy Giuliani, odvjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, je izjavio kako je dobio uvjeravanja da specijalni savjetnik koji vodi istragu o navodnoj umiješanosti Rusije u predsjedničke izbore u SAD-u 2016. godine Robert Mueller neće podići optužnicu protiv Trumpa dok je na funkciji.

U memorandumu Ministarstva pravosuđa iz 2000. godine navodi se da predsjednik SAD-a ne može biti optužen jer bi kazneni progon utjecao na njegovu sposobnost da izvršava svoje ustavne dužnosti, prenosi Tanjug agenciju Reuters.

Giuliani je za američke medije rekao da ne samo da Mueller ne može podignuti optužnicu protiv Trumpa, nego mu čak ne može uputiti sudski poziv da se pojavi pred velikom porotom.

Mogu samo napisati izvještaj

Prema Giulianiju, ako predsjednik ne može biti kažnjeno gonjen, onda ne može biti ni pozvan da svjedoči u istrazi o njegovom ponašanju.

“Sve što mogu učiniti je da napišu izvještaj i, bez obzira na to koliko loš bude, možemo se izboriti s tim. I mi možemo pisati”, kazao je Giuliani.

On je dodao da bi tužitelji mogli predstaviti svoj izvještaj zamjeniku tajnika za pravosuđe Rodu Rosensteinu, koji nadgleda istragu, a da bi ga on onda mogao proslijediti Predstavničkom domu, prenosi Glas Amerike.

Kako dodaje, ukoliko budu smatrali da je to potrebno, kongresmeni mogu pokrenuti proces opoziva predsjednika Trumpa.

Nekoliko Trumpovih suradnika, među kojima su i bivši savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn i bivši vanjskopolitički savjetnik George Papadopoulos, već su se izjasnili krivima da su lagali istražiteljima o svojim kontaktima s Rusima.

Mueller zaprijetio sudskim nalogom

Bivši šef Trumpovog izbornog stožera Paul Manafort optužen je za kazneno djelo povezano s njegovim lobiranjem u Ukrajini prije predizborne kampanje 2016. godine i čeka ga suđenje kasnije ove godine.

U međuvremenu, Trumpovi odvjetnici i Muellerov tim pregovaraju o eventualnom razgovoru s predsjednikom o miješanju Rusije i o tome je li ometao pravdu kada je prije godinu dana otpustio direktora FBI-a Jamesa Comeyja, koji je u tom periodu bio na čelu istrage Rusije.

“Predsjednik želi svjedočiti”, rekao je Giuliani, ali i poručio da bi istragu trebalo završiti.

Mueller je zaprijetio da će Trumpu uputiti sudski nalog za svjedočenje, ako pravni timovi ne budu mogli postići dogovor o dragovoljnom razgovoru.

Izvor: Agencije