Advokati iz cijele Srbije obustavili rad

Advokati iz cijele Srbije obustavili su u srijedu rad, nezadovoljni novim poreskim nametima, te tako paralizirali rad gotovo kompletnog pravosuđa u ovoj zemlji.

To znači da advokati ne dolaze na suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gdje je po zakonu neophodno prisustvo branioca, niti obavljaju druge pravne poslove, osim onih koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi.

Beogradski advokati su, zbog nezadovoljstva novim poreskim nametima za paušalni porez, prošle srijede ponovo stupili u štrajk, a u srijedu su im se, shodno odluci Skupštine Advokatske komore Srbije, pridružili svi advokati u Srbiji.

Advokatura je nezadovoljna povećanjem paušalnih poreskih nameta, kao i pojedinim odredbama Zakona o javnom bilježništvu.

Advokati u glavnom gradu štrajkali su iz istih razloga 15 dana početkom ljeta, zbog nezadovoljstva povećanjem poreskih obaveza 18. juna do 2. jula, a na tri dana su im se pridružili i advokati iz cijele Srbije.

U utorak su nastavljeni razgovori predstavnika advokature, ministarstava finansija i pravde Srbije u okviru radne grupe povodom rješavanja problema paušalnog oporezivanja advokata.

Prijedlog advokata

Na sastanku je dogovoreno advokati radnoj grupi što prije dostave pismeni prijedlog za rješenje njihovog problema, a sljedeći sastanak zakazan je za ponedjeljak, 22. septembra.

Član radne grupe i predsjednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić rekao je da se prijedlog advokata, koji će biti predložen u pisanoj formi, odnosi na izmjenu odredbe Zakona o dohotku građana i izmjenu Uredbe ministarstva finansija sa retroaktvinim važenjem – od početka ove godine.

Advokati traže da porez plaćaju po rješenjima za 2013. godinu, jer onima koji paušalno plaćaju nameti su Uredbom Ministarstva finansija višestruko povećani.

Oni traže od Ministarstva finansija da stavi van snage poreska rješenja kojima su im nameti ove godine, kako tvrde, povećani za 40 posto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 posto.

Ova radna grupa, koju čini šest članova – dva iz Advokatske komore Srbije, jedan iz Advokatske komore Beograda, dva predstavnika Ministarstva finansija i jedan Ministarstva pravde – počela je rad sredinom jula, koji je bio u prekidu zbog ostavke ministra finansija Lazara Krstića i ljudi iz njeogvog kabineta.

Izvor: Al Jazeera i agencije