Aerodrom u Burgasu ponovo otvoren

Aerodrom u crnomorskoj luci Burgasu otvoren je u četvrtak u 18 sati, 24 sata nakon što je zatvoren kada je izvršen teroristički napad na autobus sa izraelskim turistima, u kome je u eksploziji poginulo osmero, a više od 30 je povrijeđeno.

Saopćivši da se aerodrom ponovo otvara za saobraćaj, bugarski ministar unutrašnjih poslova Cvetan Cvetanov rekao je da je sigurnosno pregledanje aerodromske zone završeno u 14 sati, poslije čega je čitav teren očišćen, prenijela je bugarska novinska agencija BTA.

Po zatvaranju aerodroma u Burgasu, svi letovi u srijedu preusmjereni su na aerodrom u obližnjem gradu Varni.

Smatra se da je eksploziju u srijedu izazvao bombaš-samoubica, a riječ je o najsmrtonosnijem napadu na izraelske državljane u inostranstvu od 2004. godine i dogodio se u istom danu kad je prije 18 godina izveden bombaški napad na sjedište jevrejske organizacije u Argentini, kad je 85 ljudi ubijeno.

Izrael je otvoreno optužio Iran da je zajedno sa libanskom paravojnom formacijom Hezbolah odgovoran za teroristički napad u Bugarskoj, dok Hezbolah i Iran te optužbe odbacuju.

Snimak nadzorne kamere

Bombaš samoubica snimljen je nadzornom kamerom čije su snimke objavile vlasti.

Bugarske televizijske mreže objavile su snimku, uputivši poziv očevicima.

Na videosnimci se vidi muškarac kako hoda amo-tamo u čekaonici aerodroma: riječ je o mladiću sitnije građe, bijelcu, plave kose do ramena. Odjeven je u plavu košulju kratkih rukava, plavu sportsku kapu, majicu, bijele čarape i tenisice. Šetao je čekaonicom s velikim crnim ruksakom i laptopom.

“Riječ je o osobi koja ničim ne može privući pozornost više nego ikoji drugi turist. Muškarcu je oko 36 godina. Imamo njegove otiske”, rekao je u četvrtak bugarski ministar unutarnjih poslova Cvetan Cvetanov, na konferenciji za novinare održanoj na mjestu događaja, u Burgasu. Dodao je da se trenutačno radi DNK analiza.

“Niko nije preuzeo odgovornost za napad”, kazao je ministar.

Prema podacima bugarskih vlasti, bombaš je putovao s krivotvorenom vozačkom dozvolom izdanom u Michiganu, u SAD-u.

Bugarski istražitelji češljaju aerodrom i ispituju sve moguće svjedoke u potrazi za tragovima.

Međunarodna saradnja

U stalnoj su vezi s izraelskom policijom i tajnim službama te s američkim FBI-jem, dodao je ministar.

 

Eksplozija se desila u srijedu, u autobusu koji je prevozio izraelske turiste na aerodromu bugarskog grada Burgasa na obali Crnog mora, izvijestila je bugarska nacionalna televizija.

Više od 27 osoba prevezeno je u bolnicu u Burgasu, a troje od njih je u kritičnom stanju.

Autobus je eksplodirao na jednom parkiralištu, u neposrednoj blizini terminala za dolaske, malo nakon pet sati po lokalnom vremenu.

Izvor: Agencije