Aerodrom u Dubaiju najprometniji u svijetu

U Dubaiju došlo do velikog porasta broja putnika iako je 80 dana bila korištena samo jedna pista (AP)

Međunarodni aerodrom u Dubaiju bio je najprometniji u svijetu u 2014. godini, navodi se u izvještaju Međunarodnog vijeća aerodroma.

Kroz Dubai International Airport je u 12 mjeseci prošlo 68,9 miliona putnika, čime je prestigao londonski Heathrow, koji je bio vodeći u 2013. godini, prenosi Anadolija.

U Dubaiju je došlo do velikog porasta broja putnika uprkos činjenici da je 80 dana bila korištena samo jedna pista zbog reorganizacije, što je bilo dovelo do privremenog pada broja letova.

„Radujemo se 2015. godini za koju imamo odlične prognoze i očekujemo da zadržimo stopu rasta ostvarenu lani“, kazao je Paul Griffiths, izvršni direktor Aerodroma Dubai.

Heathrow, kojim je prošle godine prošlo 67,8 miliona ljudi, drugi je najposjećeniji aerodrom u svijetu.

Napredak aerodroma Ataturk

Međunarodni aerodrom u Hong Kongu Chek Lap Kok ostvario je promet od 61,8 miliona putnika i treći je najprometniji u svijetu u 2014. godini, dodaje se u izvještaju.

Hong Kong slijede pariski aerodrom Charles de Gaulle, zatim Schipol u Amsterdamu, singapurski Changi, Frankfurt aerodrom u Njemačkoj, Međunarodni aerodrom Incheon u Južnoj Koreji, tajlandski Suvarnabhumi i istanbulski aerodrom Ataturk.

Međunarodni aerodrom Ataturk se sa 11. mjesta u 2013. pomjerio na 10, ostvarivši 11 posto veći promet za godinu, što je najveći rast zabilježen u izvještaju.

Izvještaj nije uzeo u obzir domaći saobraćaj. 

Izvor: Agencije