AfD: Islam prijetnja ‘unutrašnjem miru’ Njemačke

Gauland predlaže i zabranu munara i islamskih poziva na molitvu, te uvođenje obavezne registracije u džamijama (EPA)

Islam je “trenutni izazov unutrašnjem miru u našoj državi”, rekao je u ponedjeljak čelnik krajnje desne Alternative za Njemačku (AfD) Alexander Gauland, šest dana uoči izbora na kojima ta stranka želi prvi put ući u parlament.

On je izazvao skandal kad je objavljen videoisječak u kojem veliča uspjehe nacističke vojske tokom Drugog svjetskog rata.

“Ako Francuzi imaju pravo ponositi se svojim carem [Napoleonom], a Britanci (admiralom Horatiom) Nelsonom i (premijerom Winstonom) Churchillom, onda i mi imamo pravo ponositi se uspjesima njemačkih vojnika u Drugom svjetskom ratu”, rekao je Gauland na izbornom skupu AfD-a 2. septembra.

AfD je osnovan 2013. kao euroskeptična stranka, no s vremenom je svoj fokus prebacila na islam i imigraciju nakon što je kancelarka Angela Merkel 2015. odlučila pružiti dobrodošlicu stotinama hiljada migranata.

Gauland, glavni kandidat AfD-a za izbore 24. septembra uz Alice Weidel, rekao je da su “u Njemačkoj u toku zabrinjavajuće promjene” i da je “sve veća islamizacija njemačkog društva protivna Njemačkoj kao slobodnoj državi pod vladavinom prava”.

Naglasio je da AfD predlaže niz promjena, koje uključuju zabranu velova koji prekrivaju cijelo tijelo i marama za glavu za ženske javne službenice.

Veličanje nacista

Predlaže i zabranu munara i islamskih poziva na molitvu, te uvođenje obavezne registracije u džamijama.

Snimak je izazvao polemiku u Njemačkoj, u kojoj su sve vlade od kraja rata do danas vodile politiku kajanja za zločine Trećeg rajha.

Gauland je ranije rekao da će se “riješiti” državne ministrice za integracije Aydan Özoğuz.

On je prilikom obraćanja članovima stranke u Eichsfeldu, u saveznoj pokrajini Tiringiji, kritikovao raniju izjavu Özoğuz, koja je rekla da je “specifičnu njemačku kulturu nemoguće definisati, osim jezika”.

“Pozovite je u Eichsfeld i pojasnite joj šta je specifična njemačka kultura. Onda više nikad neće doći ovamo i mi ćemo se, uz Božiju pomoć, nje riješiti u Anadoliji”, rekao je Gauland.

‘Religiozno-politička doktrina’

U dokumentu koji je njegova stranka objavila u ponedjeljak u vrijeme njegove konferencije za medije AfD je islam proglasio ne religijom nego “religiozno-političkom doktrinom”, istaknuvši kako ne razlikuje islam i islamizam.

U dokumentu se također ističe da “islamu nije mjesto u Njemačkoj”, što je referenca na komentar Angele Merkel iz 2015. u kojem je rekla upravo suprotno u jasnoj osudi protivimigracijskih protesta koji su se odvijali u Dresdenu i drugim mjestima.

Prema podacima iz 2016, u Njemačkoj živi između 4,4 i 4,7 miliona muslimana, što predstavlja gotovo 5,5 posto sveukupnog stanovništva. Nešto manje od polovine njih ima njemačko državljanstvo.

Popularnost AfD-a kreće se između osam i 12 posto, što znači da će gotovo sigurno preći potrebnih pet posto za ulazak u Bundestag.

Anketa instituta Infratest dimap prošle sedmice pokazala je da je AfD prestigao Zelene i liberalne Slobodne demokrate (FDP), što znači da bi nakon izbora mogao postati najveća njemačka opozicijska stranka.

Izvor: Agencije