AfD pooštrio retoriku protiv muslimana

Mazyek je nakon sastanka rekao da čelnici AfD-a nisu spremni da razgovaraju o kontroverznim tačkama njihove agende (AP)

Nacionalistička njemačka partija Alternativa za Njemačku (AfD) pooštrila je svoju retoriku protiv istaknutih islamskih grupa u zemlji predlažući da se ograniče religijske slobode milionima muslimana u zemlji.

Lideri te stranke danas su se sastali sa predstavnicima Centralnog vijeća za muslimane koje su optužili da “ne odustaju od svojih uvjerenja koji se krše sa njemačkim zakonom”.

Sastanak predstavnika Centralnog vijeća muslimana i čelnika Alternative za Njemačku (AfD) u Berlinu, završio je sa svađom.

Predsjednik Centralnog vijeća muslimana Ayman Mazyek uporedio je čelnike AfD-a sa nacistima, a tri predstavnika te stranke nisu htjela dalje razgovarati, prenosi Welt.

Njemačka ekstremno desničarska stranka AfD je nedavno usvojila antiislamski politički program, kao dio svog novog manifesta.

Oni su mišljenja da islam ne pripada Njemačkoj, a pozvali su i na zabranu minareta i burki.

Predsjednica AfD-a Frauke Petry je istakla da ju je izjava o nacistima povrijedila.

“Gospodin Mazyek nas je uporedio sa strankom iz Trećeg Reicha i to nas je povrijedilo. Zato ne vidimo razloge da nastavimo razgovore“, kazala je ona.

Najmračniji trenuci njemačke historije

Jedan od predstavnika AfD-a Albrecht Glaser je kazao da Mazyekova izjava ispod svakog nivoa.

Mazyek je nakon sastanka rekao da čelnici AfD-a nisu spremni da razgovaraju o kontroverznim tačkama njihove agende.

“Naša organizacija neće dopustiti da AfD diskriminira jedno cijelo društvo. Ovo podsjeća na najmračnije trenutke njemačke historije“, kazao je on.

Više stotina ljudi uhapšeno je krajem aprila zbog pokušaja da spriječe održavanje nacionalne konvencije AfD-a u Stuttgartu.

AfD je od početka izbjegličke krize bilježio značajan rast popularnosti, ali i uspjeh na izborima.

Njemačka kancelarka Angela Merkel više puta je izjavila da islam pripada Njemačkoj i da su vjerske slobode dio državnog ustava.

Izvor: Agencije