Afera ‘Dnevnica’: Jednomjesečni pritvor bivšem šefu Milanovićevog ureda

Istražni sudija u Zagrebu danas je odredio jednomjesečni pritvor Tomislavu Sauchu, saborskome zastupniku Socijaldemokratske partije i bivšem predstojniku Ureda predsjednika Vlade Hrvatske Zorana Milanovića.

Saucha je uhićen poslijepodne u Zagrebu, a nešto prije 16 sati doveden je u sjedište Uskoka u Gajevoj ulici gdje je ispitan u svojstvu osumnjičenika. Pritvor mu je određen, kako je naveo istražni sudac Mirko Klinžić, zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a odbije je prijedlog obrane da se pritvor zamjeni jamstvom.

Uskok je objavio kako je protiv Sauche pokrenuo istragu za zlouporabu položaja i ovlasti te krivotvorenje službene ili poslovne isprave zbog krivotvorenja naloga za službena putovanja, izvijestilo je Državno odvjetništvo.

Uskok je na svojoj službenoj stranici u petak navečer objavio da je istragu protiv Sauche pokrenuo temeljem podataka iz Izvješća Državnog ureda za reviziju o radu Vlade u 2015. u svezi isplata dnevnica posebnim savjetnicima predsjednika Vlade od 307.000 kuna, izvršenih na osnovu 57 naloga za službena putovanja u inozemstvo, a “nakon javnih istupa istih u kojima su izjavili da na službena putovanja nisu putovali niti su im novčani iznosi povezani sa službenim putovanjima isplaćeni”.

Uskok sumnja da je Saucha od studenoga 2013. do siječnja 2016. kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade “u kojem svojstvu je bio ovlašten nalagati izdavanje i svojim potpisom odobravati putne naloge i putne račune za službena putovanja u inozemstvo kao i odobravati sve isplate u svezi tih službenih putovanja, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe, na štetu Državnog proračuna, tajnici svog Ureda usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga.

 

Državno odvjetništvo ranije je zatražilo za Sauchu lišavanje slobode, određivanje pritvora, istražni zatvor i pokretanje kaznenog postupka zbog spornih isplata dnevnica za putovanje u inozemstvo trojici savjetnika bivšeg premijera Zorana Milanovića, odnosno zbog zlouporabe položaja i ovlasti i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

 

U Ravnateljstvu policije, na upit o Sauchinu uhićenju, kazali su da mogu potvrditi tek da je “uhićena jedna osoba” i predana pritvorskom nadzorniku, prenosi Hina.  

Prema neslužbenim informacijama Saucha je, u dogovoru s policijom, uhićen ispred ureda svoje odvjetnice Aleksandre Horvat koja nije bila dostupna za izjave.

Prema predviđenoj proceduri, nakon što Sabor Državno odvjetništvo obavijesti o skidanju imuniteta protiv Sauche će biti pokrenuta istraga, a on će ponovno biti ispitan u svojstvu osumnjičenika.

Zatraži li USKOK da mu se odredi istražni zatvor, o tome će u petak ili subotu odlučiti sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda.

Ukinut imunitet 

Saborsko Mandatno-imunitetno povjerenstvo (MIP) u petak je glasovalo za ukidanje zastupničkog imuniteta Sauchi (SDP).

Sedam članova MIP-a glasovalo je za ukidanje, a protiv je bio samo Ivan Pernar. Ukidanje imuniteta još treba potvrditi Sabor.

Predsjednik MIP-a Žarko Tušek uvodno je predložio članovima Povjerenstva da sukladno prijašnjoj praksi ukinu imunitet Sauchi, što je i izglasano. 

Zastupnik Ivan Pernar kazao je kako iz principa neće glasovati za ukidanje imuniteta Sauchi dok se ne uhite članovi HDZ-a koji su, kako je ustvrdio, napravili ‘milijunske štete’.

Gordan Maras rekao je kako je SDP za ukidanje imuniteta Sauchi kako bi se što prije utvrdilo što se dogodilo s državnim novcem.   

Državno odvjetništvo zatražilo je za Sauchu lišavanje slobode, određivanje pritvora, istražni zatvor i pokretanje kaznenog postupka.

Sauchu Državno odvjetništvo tereti da je na štetu proračuna pribavio korist veću od 540.000 kuna i 1.360 eura (ukupno blizu 74.000 eura).

Sadržaj zahtjeva za skidanje imuniteta Sauchi postao je poznat javnosti jer ga je za vrijeme sjednice snimio i na Facebooku objavio član tog povjerenstva i saborski zastupnik Živog zida Ivan Pernar, prenosi Hina.

Nezakonitosti je navodno počinio od studenog 2013. do siječnja 2016.

Bivši predsjednik Vlade Hrvatske i SDP-a Zoran Milanović izjavio je u petak, u povodu afere, da je šokiran cijelim slučajem, ali da nema nikakva saznanja o tome te poručio kako je politički i moralno odgovoran, ali pravno ne. 

“Saucha je bio kao ministar. Ne želim mu otežavati situaciju, ali to nije bila moja odgovornost. To je kao resor, on je vodio svoj resor, jedino mogu reći – bijesan sam”, rekao je Milanović novinarima na Markovu trgu.

Milanović vjeruje da mu je Saucha bio lojalan i dobro radio svoj posao, ali vjeruje i državnoj instituciji kao što je DORH. Smatra kako se radi o kriminalnom djelu jer je riječ o državnoj blagajni.

Rekao je da se sa Sauchom čuo zadnji put u četvrtak, koji mu je tada rekao da nije kriv te da je djelovao potreseno i slomljeno. 

Cijeli slučaj Milanović je zaključno komentirao riječima – “Sve u svemu, ružan dan, ružni dani”.

DORH: Novac zadržavao za sebe

Sauchu terete da je kao predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića, koji je bio ovlašten nalagati izdavanje i potpisom odobravati putne naloge i račune za službena putovanja, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi za sebe na štetu državnog proračuna tajnici svog ureda usmeno nalagao izradu neistinitih putnih naloga za premijerove posebne savjetnike.

Potom je, sumnja tužiteljstvo, nalagao da se u gotovom novcu isplate akontacije dnevnica, iako je znao da se radi o nepostojećim službenim putovanjima posebnih savjetnika.

Saucha je, kako stoji, tako izrađene putne naloge potom potpisivao te nalagao njihovu dostavu u računovodstvo Ureda za opće poslove Sabora i Vlade radi obračuna i isplate tih akontacija, te su prema njegovim uputama izrađeni nalozi za službena putovanja u inozemstvo.

Nakon što su službenici Ureda za opće poslove, u uvjerenju da se radi o vjerodostojnim nalozima, obračunali i na teret državnog proračuna isplatili gotov novac u visini traženih akontacija dnevnice, Saucha je taj novac zadržavao za sebe te je potpisom putnih računa kao naredbodavatelj potvrđivao da su službena putovanja doista izvršena iako je znao da to ne odgovara istini.

DORH smatra kako postoje razlozi za uhićenje Sauche i određivanje istražnog zatvora protiv njega jer bi boravkom na slobodi mogao ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke.

Saucha traži grafološko vještačenje

Državna revizija u Milanovićevom uredu otkrila je sumnjive isplate, a prema nalazu za 2015. godinu, trojici Milanovićevih njegovih posebnih savjetnika – Nevenu Budaku, Siniši Petroviću i Slavku Goldsteinu isplaćeno je više od 300.000 kuna (40.000 eura).

Saucha te tadašnji Milanovićevi savjetnici Neven Budak i Slavko Goldstein saslušani su u ponedjeljak u Državnom odvjetništvu nakon što se u javnosti saznalo za nalaz Državnog ureda za reviziju. 

Saucha je nakon objave nalaza revizije ustvrdio da je riječ o podmetanju te da će zatražiti grafološko vještačenje, prenosi Hina.

Nakon saslušanja izjavio je novinarima da ostaje pri izjavama koje je dao prošla dva dana, dok su Budak i Goldstein ostali pri tvrdnjama da nisu bili na tim putovanjima niti su primali novac.

Radi se o više od 500 inozemnih dnevnica, a putnim nalozima nije priloženo izvješće s puta niti druga vjerodostojna dokumentacija koja bi potvrdila da je putovanje obavljeno.

Dvojici savjetnika isplaćeno je po 186, a trećem – njih 160 iz čega se može zaključiti da je svaki na službenom putu boravio skoro pola godine.

Premijer Andrej Plenković u petak je vrlo šturo komentirao slučaj.

“Prije nekoliko dana, kad sam vidio o čemu se radi, rekao sam da će oko ovog pitanja DORH imati puno posla. Očito je da ima. Budući da je proces u tijeku ne želim ga detaljnije komentirati”, rekao je premijer u Saboru te poručio kako drži da je loše da se takva situacija uopće događa.

“Ona je vrlo loša za vjerodostojnost onih koji su u nju umiješani”, izjavio je Plenković nakon sjednice Kluba HDZ-a i partnera.

Poručio je kako nije dobro praksa, koja se mogla vidjeti zadnjih dana, kad se odgovornost za aferu “lakonski” prebacivala na neke državne službenike.

“To nije u redu, ljudi rade svoj posao korektno, ovakva stvar očito ima neke druge dimenzije”, poručio je Plenković dodavši kako, kad ide na službena putovanja, potpisuje putni nalog.

SDP je objavio kako smatra da je riječ o slučaju krivotvorenja.

Izvor: Al Jazeera i agencije