Afera ‘Prisluškivanje’: Makedonska vlast i opozicija u Briselu

Predstavnici makedonske vlasti i opozicije sastali su se u Briselu zbog narušenih političkih odnosa u kojima su se našli nakon nekoliko afera koje ozbiljno potresaju Makedoniju.

Domaćin susreta Socijaldemokrata i VMRO-DPMNE bio je slovenski zastupnik u Evropskom parlamentu Ivo Vajgl, koji je ujedno i izvjestitelj za Makedoniju.

Sastanci su održani iza zatvorenih vrata. Najavili su nove susrete uskoro, ali nije precizirano kad. 

Politička kriza u Makedoniji traje gotovo godinu dana, od posljednjih prijevremenih parlamentarnih izbora u aprilu prošle godine, od kada opozicija odbija sudjelovati na sjednicama Parlamenta.

Odnosi vlasti i opozicije dodatno su pogoršani nakon što je opozicija objavila snimke navodnih telefonskih razgovora u koje su uključeni predstavnici vlasti.

“Europski parlament danas uistinu brine za što manje medijske pažnje, što zapravo samo po sebi govori o osjetljivosti ovog sastanaka. Kako se važe svaka izrečena riječ, zapravo se zna malo informacija”, javlja iz Brisela Katarina Drlja, novinarka Al Jazeere.

Sastanak je započeo bilateralno, gdje se medijacijska grupa europarlamentaraca odvojeno susrela sa predstavnicima opozicije, a nakon toga i sa predstavnicima vladajuće stranke.

Uspostava dijaloga

Drlja javlja da je cilj sastanka uspostaviti dijalog dvije strane, odnosno  za isti sto posjesti vladajuću stranku i opoziciju.

Opozicioni Socijaldemokratski savez Makedonije (SDSM) objavio je više snimaka navodnih telefonskih razgovora između makedonskog premijera Nikole Gruevskog i drugih zvaničnika iz vladajuće partije, kojim se, kako SDSM tvrdi, dokazuje korupcija premijera i njegovih saradnika, te pritiska vlasti i namještanja izbora.

SDSM je ranije podnio Javnom tužilaštvu 21 krivičnu prijavu protiv više od 17 lica za krivična djela nelegalnog prisluškivanja i protiv izbornog procesa.

Zamjenica predsjednika stranke Radmila Šekerinska je rekla da krivične prijave obuhvataju zloupotrebu službenog položaja, zloupotrebu ličnih podataka, izazivanje opće opasnosti, falsificiranje isprava, protuzakonito posredovanje, povredu biračkog prava, povredu slobode na opredjeljenje za vrijeme izbora, povredu tajnosti glasanja i zloupotrebu sredstava za finansiranje izborne kampanje.

SDSM optužuje premijera Nikolu Gruevskog da je u proteklih nekoliko godina sa saradnicima tajno prisluškivao više do 20.000 osoba među kojima su pripadnici vlasti, opozicije, diplomate, novinari, intelektualci, predstavnici nevladinih organizacija, pa i vjerski poglavari.

VMRO-DPMNE odbacuje navode opozicije i tvrde da su snimci montirani.

Izvor: Al Jazeera i agencije