Afera s toksinom u mlijeku potresa regiju

Određena količina mlijeka povučena je iz prodaje u Srbiji zbog sumnje na povišenu razinu aflatoksina i  poslana na superanalizu u Holandiju.

Ministar poljoprivrede Goran Knežević tvrdi da je mlijeko u Srbiji sigurno za upotrebu, da zdravlje ljudi nije ugroženo i da je inspekcija na vrijeme reagirala.

“Čekali smo da dobijemo prave rezultate. Kada smo dobili rezultate, kada se ukazala sumnja, povlačimo određene količine proizvoda, što ne znači da su oni neispravni, nego zbog različitih rezultata koje smo dobili na istim količinama mleka u laboratorijama tražimo superanalizu, koja će biti izvršena u Holandiji”, rekao je Knežević.

On ipak nije želio reći koje vrste mlijeka su povučene iz prodaje, kao ni koje vrijednosti toksičnih materija su pronađene.

‘Sigurnije nego u SAD-u’

“Količina aflatoksina u njemu je ona koja je decenijama smatrana normalnom. Primera radi, u SAD-u je dozvoljen nivo 10 puta veći nego u Srbiji,  što znači da Barack Obama pije mleko koje je mnogo lošijeg kvaliteta nego u Srbiji”, rekao je Knežević.

S druge strane,Vojvođanski sekretarijat za poljoprivredu saopćio je da je situacija alarmantna.

Reporter Al Jazeere Marko Subotić javio je kako ni sedam dana nije prošlo od kada je poljoprivredni inspektor nazdravio sa novinarima uz čašu mlijeka, želeći da pokaže da je ispravno i da se ono može piti.

Analize u Hrvatskoj

Rezultati analiza koje je provela Sanitarna inspekcija hrvatskog Ministarstva zdravlja pokazali su povećanu koncentraciju aflatoksina u još četiri vrste mlijeka.

Ispitivano je 12 uzoraka s polica trgovačkih lanaca, i to od četiri proizvođača iz Hrvatske, pet iz Bosne i Hercegovine i tri iz Evropske unije.

Aflatoksina ima u Dukatovom mlijeku od 3,8% mliječne masti, te u Mercatorovom, Meggleovom i Lidlovom mlijeku od 2,8% mliječne masti.

Sporna pakovanja povučena su s tržišta, a analize će biti nastavljene.
 

Vojvođanski sekretarijat za poljoprivredu objavio je analizu 35 uzoraka mlijeka nekoliko proizvođača iz Srbije, od kojih 29 ima povišeni nivo aflatoksina.

“Imate rezultate koji su dvostruko veći. Imamo još pet rezultata koji su na superanalizi koji su toliko veći da ne mogu ovim načinom da se utvrde koliki su, a stručnjaci mogu da opravdavaju svoje razloge. Razni lobiji postoje. Moj glavni razlog su moje dvoje dece”, rekao je Goran Ješić, potpredsjednik Vlade Vojvodine i pokrajinski sekretar za poljoprivredu,vodoprivredu i šumarstvo

Ješić kaže da od kada je vidio rezultate više ne pije mlijeko, niti ga kupuje djeci, jer nema poverenja ni u jednu mljekaru.

Ministarstvo: Ne treba stvarati paniku

Ješić navodi da su iz maloprodajnih objekata prošle sedmice uzeti uzorci proizvođača  Dukat, Imlek, Subotičke, Šabačke i Niške mljekare i da se količina aflatoksina kreće 0,05 do 0,1 mikrogram po kilogramu.

“Država zna šta treba da uradi i mi smo državu obavestili i republička Vlada treba da radi ono što je njen posao i da preduzme sve mere koje su u njenoj nadležnosti da reši ovaj problem”, ističe Ješić.


Marko Subotić o ispravnosti mlijeka u Srbiji

On je ranije u utorak kazao da očekuje od poljoprivredne inspekcije da naredi povlačenje sumnjivog mlijeka iz prodavnica, dok u resornom Ministarstvu ostaju pri stavu da nisu pronađene koncentracije toksina koje bi stvarale paniku.

I analize udruženja potrošača pokazuju da je mlijeko na srpskom tržištu ispravno.

Ispitano je 17 vrsta mlijeka najzastupljenijih proizvođača na tržištu i od toga su četiri vrste bile ispod granice, a 13 na gornjoj granici, ali u okviru dozvoljenog, javio je Subotić.

Uzrok povećanog nivoa aflatoksina u mlijeku stručnjaci vide u hrani koja je davana kravama.

“Treba biti oprezan. Pre svega je na našim službama da otkriju šta se dešava, jer ukoliko je u pitanju jedan incident, to nije toliko alarmantno – veliki bi problem bio ako bismo imali stalnu produkciju aflatoksina u mleku “, kaže Dragoslava Radin, profesorica Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu.

Nove analize kvaliteta mlijeka u Srbiji očekuju se do kraja sedmice.

Izvor: Al Jazeera