Afganistan: Abdullah vodi na izborima

Preliminarni rezultati neće se znati prije 24. aprila, ali podaci s glasačkih mjesta u Kabulu pokazuju da je Abdullah u vodstvu (AFP)

Preliminarni rezultati afganistanskih predsjedničkih izbora pokazuju da bivši ministar vanjskih poslova Abdullah Abdullah vodi u dijelovima Kabula, ali je još prerano predviđati pobjednika izbora, jer će prebrojavanje glasova najvjerojatnije trajati tjednima, javlja u ponedjeljak Reuters, kako prenosi Hina.

U eksploziji 13 žrtava

Najmanje 13 civila poginulo je u ponedjeljak od eksplozije bombe postavljene pokraj puta na jugu Afganistana, dva dana nakon predsjedničkih izbora, saopćili su zvaničnici.
“Bomba je eksplodirala ispod civilnog kombija i poginulo je svih 13 osoba koliko ih je bilo u vozilu”, rekao je Dava Kan Minapal, glasnogovornik guvernera Kandahara, prenosi Reuters.
Dodao je da su strane snage blokirale glavni put nakon ranije eksplozije automobila bombe, zbog čega je vozač kombija morao skrenuti na makadamski put na kome je bila postavljena bomba.

Druga dvojica kandidata žalila su se na izborne nepravilnosti na izborima 5. travnja, koji će, ako sve prođe uredu, rezultirati prvim demokratskim prijenosom vlasti u Afganistanu.

Predsjednik na odlasku Hamid Karzai odstupit će s vlasti nakon više od 12 godina na predsjedničkoj dužnosti.

Kamioni nakrcani plastičnim glasačkim kutijama počeli su pristizati u Kabul gdje se dužnosnici spremaju otvoriti centar za prebrojavanje glasova pristiglih iz ostatka zemlje.

“Pokušavamo pokrenuti proces prebrojavanja što je prije moguće. Dug je to postupak, potrajat će”, kazao je Mohamad Nur, glasnogovornik Neovisnog izbornog povjerenstva.

Drugi Ghani, treći Rassoul

Ukoliko niti jedan od kandidata ne osvoji više od 50 posto, proglašenje pobjednika će se još dodatno produljiti, jer će se najranije krajem svibnja morati održati i drugi krug izbora.

Preliminarni rezultati neće se znati prije 24. travnja, ali podaci s glasačkih mjesta u Kabulu pokazuju da je Abdullah trenutno u čvrstom vodstvu.

Iza njega je Ashraf Ghani, bivši ministar financija i bivši dužnosnik Svjetske banke s programom radikalnih gospodarskih reformi.

Ghani bi trebao dobro proći na sjeveru zemlje zbog veza s Abdul-Rashidom Dostumom, Uzbekom i bivšim gerilskim vođom koji drži veći dio tog područja.

Na trećem je mjestu još jedan bivši ministar financija Zalmai Rassoul, za kojeg se vjeruje da uživa podršku Karzaija i koji bi trebao osvojiti glasove Paštuna na juga zemlje.

Ghani i Rassoul su Neovisnom izbornom povjerenstvu prijavili nepravilnosti i ozbiljna kršenja izbornog procesa.

Izvor: Agencije