Afganistan: Američkih vojnika više od predviđenog

Preinake su rezultat kašnjenja u potpisivanju bilateralnog sporazuma o sigurnosti između Washingtona i Kabula (Reuters)

Američka vojska vjerojatno će zadržati brojniji kontingent od predviđenog u Afganistanu u 2015. godini, a američke postrojbe moći će pomoći afganistanskim kolegama budu li se oni našli u problemima, doznaje se od dužnosnika Pentagona.

Inicijalno su Sjedinjene Države namjeravale smanjiti broj svojih vojnika na 9.800 u toj zemlji od sljedeće godine.

Ali, kako su kazali neimenovani dužnosnici, procijenjeno je da do kraja zime treba između 400 i 700 vojnika više.

“Radi se samo o razdoblju tranzicije”, dodao je izvor, kako prenosi Hina.

Te preinake su rezultat značajnog kašnjenja u potpisivanju bilateralnog sporazuma o sigurnosti između Washingtona i Kabula, što je posljedično zakompliciralo sporazum sa zemljama NATO-a o raspoređivanju njihovih postrojbi u Afganistanu od sljedeće godine.

Podrška protiv talibana

Administracija Baracka Obame je više puta navela da će borbena misija američkih vojnika završiti krajem ove godine, uz povlačenje postrojbi NATO-a, i da će onim američkim postrojbama koje će ostati jedini zadatak biti obuka afganistanske vojske.

Washington je revidirao svoje stajalište prošlog tjedna kako bi omogućio svojim vojnicima da pruže podršku Afganistancima u borbi protiv talibana.

Admiral John Kirby, glasnogovornik Pentagona, rekao je da će u slučaju da talibani ugroze američke i afganistanske postrojbe američka vojska zadržati pravo djelovati onako kako smatra potrebnim.

Izvor: Agencije