Afganistan: Brojne žrtve u bombaškom napadu

Najmanje 41 osoba je poginula a deseci su ranjeni u Afganistanu u napadu bombaša samoubice odjevenog u uniformu afganistanske policije, saopćili su lokalni zvaničnici.

Među žrtvama je petero djece i 17 civila.

Napadač je u petak ujutro detonirao eksploziv ispred džamije u gradu Maymana, prijestolnici provincije Faryab, na muslimanski praznik Kurban bajram.

“Dogodio se samoubilački napad u glavnoj gradskoj džamiji nakon što su vjernici završili s molitvom. Ima i mrtvih”, kazao je za AFP Abdul Satar Barez, zamjenik provincijskog guvernera.

Mlad napadač

Reporter Al Jazeere Bernard Smith, koji se javio iz Kabula, rekao je da među žrtvama ima civila i članova Nacionalnih snaga sigurnosti, te da je ubijeno petero djece.

Zasad se o napadaču zna samo to da je, prema riječima jednog svjedoka, to bila veoma mlada osoba, stara svega 14 ili 15 godina.

Afganistanski predsednik Hamid Karzai najoštrije je osudio ovaj napad, nazvavši počinitelje “neprijateljima islama i ljudskog roda”.

Sjeverni Afganistan je relativno miran, budući da talibani, koji su svrgnuti sa vlasti u invaziji na čelu sa Sjedinjenim Američkim Državama 2001. godine, napade izvode uglavnom na jugu i istoku zemlje.

Izvori: Al Jazeera i agencije