Afganistan: Deseci mrtvih u napadima talibana

Talibani
Sastanku će prisustvovati i delegacija Talibanskog političkog ureda u Dohi (EPA)

Najmanje 42 osobe su poginule u napadima talibana na vojne punktove u afganistanskim pokrajinama Herat i Kunduz.

Glasnogovornik Ureda guvernera Herata Ceylani Farhad za Anadoliju je potvrdio kako su oni napali vojni punkt u mjestu Aziz Abad, u toj pokrajini.

U napadu je poginulo najmanje 17 vojnika.

Dodao je kako je jedan vojnik ranjen, a u sukobu koji je nastao nakon napada ubijeno je najmanje osam talibana, dok je ranjeno njih deset.

Trodnevno primirje s vojskom

Talibani su izveli i četiri napada na vojne punktove u mjestu Kale-i Zal, u Kunduzu, a u napadu je ubijeno najmanje 25 pripadnika afganstanskih snaga sigurnosti.

U napadima u Kunduzu neutralizirano je osam, a ranjeno devet talibana.

Talibani su u subotu proglasili trodnevno primirje s afganistanskom vojskom na kraju ramazana, što se događa prvi put nakon 2001. godine i dva dana nakon što je afganistanski predsjednik Ashraf Ghani proglasio jednostrano primirje.

Talibani u saopćenju dodaju da će nastaviti djelovanje protiv stranih “okupatorskih snaga” u zemlji te da će pružiti “žestok” otpor budu li napadnuti.

“Svi mudžahedini su dobili zapovijed da prekinu ofanzive na afganistanske snage u prva tri dana Ramazanskog bajrama, koji treba početi krajem iduće sedmice”, navodi se.

Fetva na sastanku imama

U četvrtak je afganistanski predsjednik, čije su mirovne ponude do sada ostajale bez odgovora, proglasio jednostrano primirje s talibanima, ali ne i s oružanom grupom Islamska država Irak i Levant.

Primirje treba početi, dodao je, “27. dana ramazana (utorak) i trajati do petog dana Ramazanskog bajrama”, koji treba početi krajem iduće sedmice, što znači da bi moglo biti na snazi od 12. do 19. juna.

Ghani je odluku o primirju donio nakon sastanka imama, na kojem je proglašena fetva, odnosno odluka, protiv samoubilačkih bombaških napada.

Izvor: Agencije