Afganistan gubi milijarde dolara prihoda

Prošlo je više od dva mjeseca od afganistanskih izbora, a narod i dalje ne zna ko će voditi zemlju. Cijena takve neizvjesnosti je prevelika.

Ministar finansija tvrdi da je ta zemlja zbog krize dosad izgubila više od pet milijardi dolara prihoda.

U Kabulu, Afganistanci stoje u dugim redovima kako bi kupili plin za kuhanje.

Nestašica tog energenta udvostručila je njegovu cijenu na tržištu.

“Privatni sektor povećao je cijene, a Vlada ga prodaje nešto jeftinije. Zato svi dolaze ovamo da ga kupe”, kaže trgovac Abdulwaheed.

Niko ništa ne kupuje

Cijene su skočile i na glavnoj tržnici u Kabulu, ali građanima je ionako svejedno, jer niko ništa ne kupuje. Ovaj prodavač kaže da je za to kriv izborni status quo.

“Narod je zabrinut zbog ovih razmirica između kandidata, ne žele trošiti ni centa. Trgovci više ništa ne uvoze”, kaže trgovac Najmuddin.

Afganistan se nalazi u političkoj krizi još od predsjedničkih izbora održanih početkom godine. Nijedan kandidat nije osvojio većinu, a međusobno se optužuju za prevaru i krađu glasova. Nesigurnost je obuzela sve.

Ekonomija je stala, počela su otpuštanja, a i Vlada te zemlje, uprkos stranoj pomoći, poručuje da bi uskoro mogla ostati bez novca.

“Afganistanci smatraju da status quo ne može trajati dugo. Njihovo strpljenje je na izmaku, sigurnosna situacija se pogoršava, a ekonomija nikad nije bila gora”, javlja reporterka Al Jazeere Jennifer Glasse.

Trgovac Khawani sada zarađuje upola manje. Više ne može zaraditi ni da pokrije troškove. No, kako kaže, političari za to baš i ne mare.

“Ova dva kandidata… Nijedan od njih neće služiti svom narodu. Da to žele, do sada bi postigli kompromis”, smatra on.

Dobra vijest je da je nacionalna valuta i dalje stabilna.

Novi predsjednik bit će imenovan ovog mjeseca, što mnogim Afganistancima daje nadu da će stabilnost biti uspostavljena, a samim tim i da će ekonomija ponovno oživjeti.

Izvor: Al Jazeera