Afganistan gubi rat protiv droge

Afganistan, Mak, Polje, Uzgoj
Zamjenik ministra unutarnjih poslova kaže da prije tri godine u 20 pokrajina nije bilo maka, a sada ga samo u 13 nema (AP)

Zamjenik afganistanskoga ministra unutarnjih poslova upozorio je u ponedjeljak da Afganistan gubi rat s drogom, vrijedan više milijardi dolara, dok se bori s terorizmom, dodavši da su razlog tome nedostatak političke volje i smanjenje strane pomoći u borbi s narkoticima.

Komentari Baza Mohammada Ahmadija, zamjenika ministra unutarnjih poslova za borbu protiv droge, slijede nakon što je UN prošli tjedan objavio da je 10 posto skočio uzgoj opijuma ove godine na treću najvišu razinu u više od dva desetljeća.

Visoka razina uzgoja znači kako se procjenjuje da je proizvodnja opijuma skočila za 43 posto na 4.800 tona, navodi UN-ov ured za drogu i kriminal (UNODC) naglašavajući “zabrinjavajući preokret” u naporima da se suzbije droga.

Smanjena međunarodna pomoć

“Prije tri godine u 20 pokrajina nije bilo maka. Sada samo u 13 nema maka”, rekao je Ahmadi za AFP u nedavnom intervjuu, navodeći podatke UN-a.

“Vlada je prezauzeta borbom protiv terorizma i talibana i gubi borbu protiv droge, ali sve je međusobno povezano”, kazao je, kako prenosi Hina.

Međunarodni donatori potrošili su milijarde dolara u naporima za borbu protiv narkotika u zadnjih nekoliko desetljeća, s malim rezultatima.

Napori oko iskorjenjivanja propali su zbog smanjivanja međunarodne pomoći. Ove je godine iskorijenjeno 355 hektara maka, što je 91 posto pada od 2015. godine. 

Ahmadi je rekao da je veliko nazadovanje počelo 2010, kada je raspuštena posebna afganistanska postrojba od 900 pripadnika koju je obučio i opremio Zapad. 

Obuka svakog pripadnika stajala je oko 50.000 dolara.

“U prošlosti imali smo veliku potporu stranih donatora za eliminaciju maka. Sada je ta potpora rapidno pala”.

Golema većina uzgoja na pobunjeničkim područjima 

U zemlji je registrirano oko tri milijuna ovisnika, u usporedbi gotovo ni sa jednim za vrijeme talibanskoga režima 1996-2001.

Devedeset pet posto uzgoja maka odvija se u područjima koja kontroliraju talibani i druge pobunjeničke skupine, rekao je Ahmadi.

Međutim, ono što najviše pogađa, jest nedostatak političke volje za borbu s drogom, kazao je.

Izvor: Agencije