Afganistan kreće u novu borbu protiv talibana

Afganistanska vojska pokrenula je nekoliko značajnih vojnih akcija nakon povlačenja snaga NATO-a u decembru prošle godine.

Sada se pripremaju za novu ofanzivu protiv talibana na jugu te zemlje, sve u cilju da preduhitre, sada već tradicionalne, talibanske napade u proljeće.

Afganistanski vojnici pripremaju se za novu ofanzivu u južnoj pokrajini Helmand, a ona se smatra uporištem talibana i jednom od glavnih ruta za trgovinu drogom.

Uz pomoć međunarodnih trupa, odlučili su prvi pokrenuti vojnu ofanzivu, uoči očekivane talibanske ofanzive u proljeće. Uvjereni su da će to oslabiti talibane.

”Afganistanska nacionalna vojska je u prošlosti dokazala da je sposobna samostalno se suočiti s neprijateljem bez pomoći stranih trupa. Kao što znate, mi smo izveli brojne uspješne akcije u prošlosti i trenutno vodimo jednu akciju u Helmandu. Spremni smo”, kazao je načelnik Generalštaba afganistanske vojske Sher Mohammad Karimi.

Afganistanska vojska i policija godinama se obučavaju za borbu protiv talibana, ali finansijski resursi polahko presušuju i time se broj vojnika smanjio na oko 228.000.

Pripreme za kontranapad

Afganistanska Vlada dozvolila je 14.000 međunarodnih vojnika da ostanu u zemlji.Većina njih je tu kako bi obučili i savjetovali afganistanske trupe, a ne učestvovali u borbama. SAD razmatra potpuno povlačenje svojih vojnika do 2016. godine.

”Predsjednik Barack Obama razmatra nekoliko opcija kako bi se ojačala sigurnosna strategija predsjednika [Afganistana  Ghanija, uključujući moguće izmjene plana povlačenja američkih trupa. To bi moglo obuhvatiti ponovno razmatranje zatvaranja vojnih baza, kako bi osigurali da koalicijske snage imaju dovoljne resurse za podršku našim afganistanskim partnerima”, istakao je ministar odbrane SAD-a Ashton Carter.

Dok se afganistanska vojska priprema za novu ofanzivu, borci u pokrajini Logar pripremaju se za kontranapad.

”Obučio sam ove mudžahide da se žrtvuju u ime Boga. Dok vode borbe, oni slijede Božiju zapovijed i žrtvuju svoje duše boreći se u teškim uslovima – sve u ime Boga”, kazao je zapovjednik talibana Mullah Kaashif.

Do sada nije bilo napretka u zaleđenim pregovorima između talibana i afganistanske vlade. To znači da nema planova za mir u Afganistanu… samo za rat.

Izvor: Al Jazeera