Afganistan: Povlače se vojska SAD-a i Karzai

Karzai je rekao da će nakon završetka mandata biti "vrlo sretan predsjednik u penziji" (Getty Images)

Afganistanski predsjednik Hamid Karzai najavio je da će odstupiti s dužnosti na kraju mandata 2014, dok je američki predsjednik Barack Obama kazao da će američke trupe u narednih nekoliko mjeseci predati vodstvo u borbi protiv talibana afganistanskim kolegama.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, održanoj u Bijeloj kući, Karzai je rekao da će, nakon što mu završi mandat, dozvoliti da bude izabran njegov nasljednik, prenosi AFP.

“Moj najveći uspjeh, koji će konačno vidjeti afganistanski narod, bit će dobro organizirani izbori u koje se niko neće miješati, na kojima afganistanski narod može izabrati svog sljedećeg predsjednika”, rekao je Karzai.

Napredak Afganistanaca

“Ja ću biti predsjednik u penziji, vrlo sretan predsjednik u penziji”, dodao je.

Obama je rekao da će od proljeća američke trupe imati drugačiju misiju u Afganistanu – “obučavat će, savjetovati i pomagati afganistanske snage. To će biti historijski trenutak i još jedan korak ka potpunom suverenitetu Afganistana”.

Obama je rekao kako će američke trupe i dalje biti “izložene opasnosti” u Afganistanu nakon predaje dužnosti, barem do 2014, ali i da će predati vodstvo Afganistancima ranije nego što je planirano.

“Zbog napretka afganistanskih snaga sigurnosti, njihove sposobnosti da preuzmu vodstvo, možemo djelImično ubrzati te ciljeve”, rekao je Obama.

Karzai je dodao: “Vrlo mi je drago čuti od predsjednika da će od proljeća afganistanske snage biti sasvim odgovorne za osiguravanje i zaštitu afganistanskog naroda, te da međunarodne snage, američke snage, više neće biti prisutne u selima…”

Imunitet američkim trupama

Prisutnost američkih snaga u ulozi podrške nakon 2014. ovisit će o pregovorima s Afganistanom, kojim bi američkim snagama bio omogućen imunitet od afganistanskog zakona.

“Ako tamo budemo imali bilo kakve snage nakon 2014, to mora biti na poziv afganistanske Vlade i oni moraju biti saglasni”, kazao je Obama.

Obama je rekao da američke trupe uživaju imunitet u svim zemljama gdje se nalaze.

Izvor: Agencije