Afganistan preuzeo četiri helikoptera Black Hawk iz SAD-a

Helikopter, Helikopteri, Blach Hawk
Prvi UH60 Black Hawk stigao je u Kandahar prošlog mjeseca (EPA)

Afganistanske zračne snage u subotu su službeno preuzele četiri helikoptera UH60 Black Hawk iz Sjedinjenih Američkih Država, za koje mnogi smatraju da su im potrebni za povećanje ‘vatrene snage’ u borbi s pobunjenicima.

Prema Ministarstvu obrane Afganistana, SAD se obvezao da će do 2023. godine osigurati 159 novih vojnih i transportnih letjelica, uključujući i 119 UH60 Black Hawk helikoptera.

Obračajući na skupu u zračnoj bazi Kandahar, Mohammad Ashraf Ghani, predsjednik Afganistana, okrakterizirao je događaj kao povijesni za svoju zemlju.

Ghani: Talibanima izbor samo mirovni proces

“Ako talibani misle da mogu poraziti afganistanske snage, trebali bi zaboraviti na to. Mogu napraviti samo jedan izbor, a to je da se priključe mirovnom procesu. Ne želimo krvoproliće, samo želimo braniti našu zemlju, a to je naše legitimno pravo“, kazao je Ghani, kako prenosi Anadolija.

Prvi UH60 Black Hawk stigao je u Kandahar prošlog mjeseca.

Iz NATO-ove misije ‘Odlučna podrška’ tada su poručili da će helikopteri za napad podići sposobnost i održivost afganistanskih zračnih snaga (AAF).

Black Hawkovi će zamijeniti sovjetske helikoptere Mi-17 i Mi-35, koje trenutačno koristi AAF.

Trenutno AAF ima 8.000 pripadnika, a prema sigurnosnom planu Vlade u Kabulu, koju podržava međunarodna zajednica, njihov broj bi u iduće četiri godine trebao porasti na 15.000.

Izvor: Agencije