Afganistan se zidovima bori protiv bombaša

U Kabulu se grade betonski zidovi, kao zaštita od bombaških napada. Glavni grad Afganistana se pretvara u betonski labirint, koji njegove stanovnike podsjeća da je rat i dalje važan dio njihovih života. 

Zidovi, po kojima su nekad bili prepoznatljivi irački gradovi, sada se grade širom Kabula. Za mnoge njegove stanovnike zidovi su karakteristika depresivnog života u tom gradu.

“Sigurnosni zidovi su oduzeli ljepotu Kabulu i promijenili grad u zatvor. Kada ih gledate, osjećate da postoje samo borbe, nasilje i teror“, kazao je Nazir Ahmad, stanovnik Kabula.

“Živimo u gradu koji je okružen sigurnosnim zidovima i svaki građanin se osjeća kao da živimo u zatvoru. Kabul je glavni grad i trebalo bi da bude lijep, a ne pun zidova“, rekao je njegov sugrađanin Zabi Mudabir.

Nakon svakog bombaškog napada, u Kabulu je manje javnih površina. U Ministarstvu unutrašnjih poslova kažu da zidove, kao sigurnosne mjere, grade na neodređeno vrijeme.

“Pokušali smo da unaprijedimo sigurnost u područjima gdje nemamo izvještaje o prijetnjama od neprijatelja. Ovo je važan dio naših mjera sigurnosti“, kazao je Sediq Sediqqi, glasnogovornik ministarstva.

Građevinski posao cvjeta

Vlasnici građevinskih kompanija su zadovoljni, jer im, kako kažu, posao cvjeta.

“Kada se sigurnosna situacija pogoršava, sva sigurnosna odjeljenja trebaju sklonište. Oni smatraju da sigurnosni zidovi mogu poslužiti kao zaštita od eksplozija i samoubilačkih napada“, rekao je Behzar Kohistani, vlasnik građevinske firme.

Istovremeno dok se grade, zidovi postaju platno za grupu umjetnika. Na njima crtaju obične Afganistance kako bi uljepšali gradski pejsaž.

“Mi smo prvi glavni grad sa tako velikim ružnim zidovima, koji rastu svaki dan. Nakon svakog napada vidimo nove i veće zidove. Želimo ih srušiti, ali ne možemo lopatom. Jedino što možemo je da koristimo boju, jer je boja dobra za oči i psihologiju stanovnika Kabula, čini ih mirnim”, navodi Omaid Sharifi iz kompanije  Artlords Group.

Stanovnici Kabula bili su u panici nakon bombaškog napada u aprilu, kada je poginulo 64 ljudi. Mnogi od tada smatraju da ih zidovi mogu zaštititi od potencijalnih bombaša. Jedan od najvećih je mnogo ranije podigla i Američka ambasada u ovom gradu.

Izvor: Al Jazeera