Afganistan: U više napada deseci poginulih

Za sada niko nije preuzeo odgovornost za napade (EPA)

Deseci osoba ubijeni su u više napada koji su se u ponedjeljak dogodili u Afganistanu, objavili su dužnosnici, a rast nasilja u toj državi potiče sumnje u planirano primirje, koje bi trebalo stupiti na snagu idućih dana, prenosi agencija dpa.

Lokalni mediji javljaju da je najmanje 15 pripadnika afganistanskih snaga sigurnosti ubijeno kad su talibanski pobunjenici napali njihov položaj u Kunduzu, na sjeveru države.

Napad se dogodio u okrugu Kala-e Zal u vrijeme obroka pred zoru, prije početka posta, otkrio je Aminula Ajadin, član lokalnog odbora.

Napad bombaša samoubice

U napadu je ubijeno 10 vojnika i pet policajaca.

“U Kunduzu traje pokolj, a Vlada se brine o primirju”, rekao je jedan od lokalnih dužnosnika, referirajući se na prošlutjednu najavu Vlade o unilateralnom primirju s talibanima, koje bi trebalo nastupiti u utorak i trajati do 20. lipnja.

U međuvremenu je agencija Reuters javila da je najmanje 12 osoba ubijeno u napadu bombaša samoubojice koji se dogodio na ulazu u afganistansko Ministarstvo ruralnog razvoja, na zapadu Kabula.

Nijedna skupina nije još preuzela odgovornost.

“Žena, djeca i zaposleni su među žrtvama”, izjavio je Najib Danish, glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova.

Primirje na kraju ramazana

U jugoistočnoj provinciji Gazni poginulo je i šestero civila, koji su vozilom naletili na minu, za što glasnogovornik guvernera te regije optužuje talibane.

Rano u ponedjeljak je napadnut i službenik u Ministarstva obrazovanja u Jalalabadu te je ozlijeđeno još 15 ljudi.

Predsjednik Ashraf Ghani u četvrtak je objavio jednostrano primirje, koje se odnosi na talibane, ali ne i na grupu Islamska država Irak i Levant.

Talibani su na to odgovorili proglašenjem trodnevnog primirja od subote, koje bi se poklopilo s okončanjem mjeseca ramazana.

Izvor: Agencije