Afganistan: Ubijen dječak, ratni heroj

Pobunjenici ubili Wasila Ahmada blizu njegove kuće u Tirinkotu, glavnom gradu Uruzgana (Društvene mreže)

Desetogodišnji afganistanski dječak Wasil Ahmad, koji je proglašen herojem zbog učešća u borbi protiv talibana, ubijen je dok je išao u školu, saopćile su u srijedu lokalne vlasti.

Pobunjenici su ubili Ahmada blizu njegove kuće u Tirinkotu, glavnom gradu Uruzgana, rekao je zamjenik šefa policije Rahimullah Khan.

Dječak je mnogo puta učestvovao u borbama protiv talibana, zajedno sa svojim ujakom, dodao je.

Ahmadov ujak je talibanski komandant koji je promijenio stranu, a Vlada ga je imenovala za komandanta lokalne policije u Kasu, u Uruzganu, prenosi AP.

Česta regrutacija djece

Upotreba djece vojnika je nelegalna u Afganistanu, ali iz dobrotvorne organizacije Child Soldiers internacional navode da su i Vladine snage i pobunjenici godinama regrutirali djecu.

Ta organizacija sa sjedištem u Londonu je u izvještaju radnoj grupi Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda navela da djeca pristaju biti regrutirana u Afganistansku nacionalnu policiju i Afganistansku lokalnu policiju iz osjećanja dužnosti prema roditeljima, patriotizma i časti, ali da je glavni razlog, zapravo, siromaštvo.

U izvještaju iz 2015. godine navodi se da djeca obavljaju sve dužnosti policajca, od kontrole na kontrolnim punktovima pa do učešća u borbi.

Afganistanska nezavisna komisija za ljudska prava je za smrt dječaka okrivila njegovu porodicu, Vladu i talibane, koji su u ratu već 15 godina.

Glasnogovornik Komisije je rekao da je dječak možda išao u borbu da osveti oca, ali da je nelegalno što ga je policija proglasila herojem i otkrila njegov identitet, posebno pobunjenicima.

Izvor: Agencije