Afganistan: Ubijeni češki vojnici i 11 srednjoškolaca

U samoubilačkom napadu na međunarodne snage na istoku Afganistana ubijeno je 16 osoba (Reuters)

U bombaškom napadu na jednu školu u istočnom dijelu Afganistana poginulo je 13, a ranjeno osam osoba.

Službeni policijski izvori navode kako je poginulo 11 srednjoškolaca, dok talibani tvrde da su ubili 15 vojnika specijalnih snaga američke vojske, javlja Anadolija.

Iz ureda policijske stanice Bagram navodi se kako je jutros došlo do bombaškog napada u prostorijama jedne škole u gradu Pervanu.

Bombaški napad je izvšen dok se dijelila pomoć američke vojske u vidu školskog pribora. Bombaš samoubojica ušao je u školu i aktivirao eksplozivnu napravu.

Tom prilikom je poginulo 11 srednjoškolaca i dva afganistanska policajca. Ozlijeđeno je osam osoba.

U priopćenju se, također, navodi da je američka vojska u ovom napadu pretrpila “određenu” štetu, no nisu priopćeni detalji.

Glasnogovornik talibana Zabiullah Mujahid priopćio je da je njegova ogranizacija uspješno izvršila bombaški napad na istoku zemlje, te da je tom prilikom poginulo 15 vojnika američkih specijalnih snaga.

Ubijena četiri češka vojnika

Šesnaest osoba, među kojima i četiri vojnika NATO-a, ubijeno je u utorak u samoubilačkom napadu na međunarodne snage na istoku Afganistana, za koji su odgovornost preuzeli talibani, objavili su izvori NATO-a i lokalne vlasti.

Češka vojska priopćila je da su u samoubilačkom napadu ubijena četiri njezina vojnika, te da je jedan teško ranjen, prenosi Srna.

Prema riječima višeg policijskog dužnosnika u pokrajini Parwan, napad je izveo biciklist samoubojica u trenutku dok su pripadnici združenih afganistanskih snaga i snaga ISAF-a kretali na zadatak, želeći utvrditi okolnosti vezane uz nedavno ispaljivanje rakete na vojnu bazu u Bagramu.

U napadu su smrtno stradala četiri vojnika ISAF-a, dva policajca i deset civila, priopćeno je, kako prenosi Hina.

Odgovornost za napad preuzeli su talibani.

“Jedan od naših boraca je izveo samoubilački napad na specijalne američke snage u regiji Bagram, u pokrajini Parwan”, objavili su talibani na Twitteru, prenosi Fena.

Do napada dolazi u vrijeme dok slabi sigurnost u zemlji istodobno s pripremama većine snaga ISAF-a da, nakon 12 godina borbe s talibanima, napuste zemlju.

Abdullah proglasio svoju pobjedu

Oko 3.450 vojnika koalicije ubijeno je u Afganistanu otkako su počele operacije u ovoj zemlji pod vodstvom SAD-a.

Bivši ministar vanjskih poslova Afganistana Abdullah Abdullah proglasio se pobjednikom drugog kruga predsjedničkih izbora u Afganistanu, prenosi Srna.

Nakon drugog kruga, Abdullah je odbio priznati rezultate i zatražio je ponovno prebrojavanje glasova.

“Sve aktivnosti izborne komisije su nezakonite. Sve se mora prekinuti jer u suprotnom izborni rezultati neće biti legitimni”, rekao je on.

Abdullah tvrdi da je bilo mnogo nepravilnosti i da je komisija bila pristrasna prema Ashrafu Gjaniju, prenio je France Press.

U međuvremenu, Noavisna izborna komisija priopćila je da je, prema preliminarnim rezultatima, Abdullah Abdullah osvojio 43,56 posto glasova, dok je pobjednik Ghani s osvojenih 56,44 posto.

Predviđeno je da će konačni rezulati biti priopćeni 22. srpnja, a inauguracija novog predsjednika bit će 2. kolovoza.

Prvi krug predsjedničkih izbora održan je 5. travnja, a drugi 14. lipnja, podsjeća Itar Tass.

Organizirani su neizravni pregovori dvojice rivala, a tajnik izborne komisije ponudio je svoju ostavku odbacivši Abdullahove optužbe.

Kerryjevo upozorenje

Američki državni tajnik John Kerry ranije u utorak upozorio je na pokušaj ilegalnog preuzimanja vlasti u Afganistanu, zaprijetivši da će prekinuti financijsku i sigurnosnu pomoć zemlji.

“Svaka akcija kojom bi se željelo preuzeti vlast nelegalnim sredstvima stajala bi Afganistan financijske potpore, te potpore u području sigurnosti SAD-a i međunarodne zajednice”, izjavio je Kerry prilikom zaustavljanja u Tokiju, dok je postizborna situacija napeta između dvojice kandidata za predsjednika Afganistana, prenosi Hina.

“Čuo sam s velikom zabrinutošću za informacije o prosvjedima u Afganistanu. SAD očekuje od afganistanskih izbornih institucija da temeljito provjere sve optužbe za neregularnost”, dodao je Kerry na putu za Peking.

Šef američke diplomacije pozvao je “sve afganistanske čelnike da zadrže mirnoću, kako bi sačuvali napredak postignut u zadnjih deset godina, kao i povjerenje afganistanskog naroda”.

Po privremenim rezultatima drugog kruga predsjedničkih izbora objavljenima u ponedjeljak, ekonomist Ashraf Ghani preuzeo je vodstvo s 56,4 posto glasova, ali je suparnik Abdullah Abdullah (43,5 posto) odbacio te rezultate optužbom za masovno lažiranje rezultata.

Izvor: Agencije