Afganistan: Uhapšen talibanski zapovjednik

Broj dužnosnika ranjenih i ubijenih u Afganistanu porastao je oko 700 posto između 2011. i 2012. godine (EPA)

Afganistanske sigurnosne snage uhapsile su pakistanskog visokog talibanskog zapovjednika tokom operacije na istoku zemlje, saopćili su u utorak sigurnosni zvaničnici, u pokušaju da unaprijede povjerenje između dviju zemalja.

“Hapšenje Maulvija Faqira Muhammada, regionalnog zapovjednika pakistanskog talibanskog pokreta Tehrik-i-Taliban Pakistan (TTP), smatra se velikim udarcem za pokret”, rekao je zvaničnik u afganistanskom Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Pakistanske vlasti su dugo tražile od Kabula da poduzme akciju protiv pakistanskih pobunjenika koji se skrivaju u dijelovima istočnog Afganistana, u blizini granice s Pakistanom, javlja Reuters.

S druge strane, Kabul kaže da pobunjenici u Afganistanu potiču iz Pakistana i da se tamo naoružavaju.

Maulvi Faqir Muhammad je uhapšen tokom akcije u pokrajini Nangarhar. Akciju je izvršila afganistanska obavještajna služba.

Smanjen broj civilnih žrtava

Ukupni broj civilnih žrtava u Afganistanu prošle godine je smanjen 12 posto i iznosio je 2.754, saopćila je misija Ujedinjenih naroda  (UN) u toj zemlji.

U zračnim napadima koalicije na čelu sa SAD-om prošle godine je poginulo 126 civila, što je skoro 50 posto manje nego 2011. godine, naveo je UN u izvještaju.

Prvi put od 2007. godine opada broj ubijenih.

Međutim, UN je izrazio zabrinutost zbog većeg broja ciljanih ubistava i kršenja ljudskih prava, što je zabrinjavajući trend u trenutku kada se SAD i saveznici pripremaju za povlačenje vojnika koji učestvuju u borbenim operacijama do 2014. godine.

U izvještaju se, također, kaže da su talibani i ostali pobunjenici intenzivirali napade na civile i da su odgovorni za 81 posto civilnih žrtava prošle godine, prenosi AP.

Predsjednik Afganistana Hamid Karzai u ponedjeljak je zabranio afganistanskim snagama da traže zračnu pomoć, gnjevan zbog ubistva petero djece, četiri žene i jednog muškarca u jednom napadu prošle sedmice.

Više stradalih dužnosnika

Istovremeno, broj dužnosnika ranjenih i ubijenih u Afganistanu porastao je oko 700 posto između 2011. i 2012. godine, navodi se u izvještaju UN-a.

UN smatra da su “posebno zabrinjavajuća” ubistva dužnosnica koja izvode talibanski pobunjenici.

Mete “ciljanih ubistava” su civili koje pobunjenici smatraju saveznicima Vlade, čiji autoritet žele potkopati prije odlaska snaga NATO-ove koalicije do kraja 2014. godine.

Mete su “zvaničnici, vjerske vođe, plemena i osobe koje rade na mirovnom procesu i pomirenju”, izvijestio je UN.

Ukupno 698 civila je ubijeno i 379 ranjeno u “ciljanim ubistvima”, što je 108 posto više nego prethodne godine, navode UN, dok je broj civilnih zvaničnika ubijenih i ranjenih u 2012. godini porastao oko 700 posto, ali se u izvještaju ne navode tačne brojke.

Oko 15.000 civila je izgubilo život tokom šestogodišnjih sukoba, prema podacima UN-a.

Izvor: Agencije