Afganistan: Zabrinutost mogućnošću novog sukoba

Američki vojnici u Kandaharu 6. januara na uviđaju prilikom samoubilačkog napada u kojem je poginulo najmanje pet osoba (Reuters)

Afganistanski poslanici upozorili su da će, u slučaju povlačenja svih američkih vojnika poslije decembra 2014. godine, u zemlji izbiti građanski rat.

“Ako Amerikanci povuku sve svoje snage bez plana, ponovit će se građanski rat iz 90-ih”, izjavio je Reutersu poslanik Naeem Lalai  iz provincije Kandahar.

Uticajni poslanik Mirvais Yasini je rekao da bi bila katastrofa kada bi američke snage napustile Afganistan, a da prije toga ne obuče na pravi način afganistanske sigurnosne snage.

SAD bez obaveze

Poslanik Shukria Barekzai je ocijenio da bi potpuno povlačenje snaga poslije 2014. godine bilo isto kao da bi Sjedinjene Američke Države “prihvatile poraz”.

Talibani su saopćili da za sada ne žele komentirati eventualno povlačenje svih vojnika SAD-a, navodeći da su te informacije još na nivou spekulacija.

Američka administracija prvi put je u utorak eksplicitno signalizirala da će možda povući sve svoje vojnike iz Afganistanu poslije decembra 2014. godine, što je opcija koja protivrječi dosadašnjoj poziciji Pentagona da će više hiljada američkih vojnika biti potrebno radi jačanja afganistanskih snaga i borbe protiv Al-Kaide.

“SAD nemaju obavezu da zadrže izvjestan broj vojnika u Afganistanu”, rekao je Ben Rhodes, zamjenik savjetnika Bijele kuće za nacionalnu sigurnost.

Sjedinjene Države sada imaju 66.000 vojnika u Afganistanu, dok ih je 2010. godine bilo 100.000.

Opasnost od kolapsa

SAD i saveznici NATO-a su se u novembru 2010. godine dogovorili da će povući sve svoje borbene snage do kraja 2014. godine, ali još nisu odlučili o budućim misijama i broju vojnika.

Strahuje se da bi odlaskom svih vojnika porasla opasnost od kolapsa Afganistana i povratka u haos 1990-tih godina koji je omogućio talibanima da preuzmu vlast i pružio utočište pripadnicima Al-Kaide.

Američki ministar odbrane Leon Panetta smatra da je prisustvo američkih snaga za borbu protiv terorizma potrebno u Afganistanu i poslije 2014. godine, uz kontingent koji bi obučavao lokalne snage, što bi, po njegovom mišljenju, značilo oko 9.000 vojnika.

Američki predsjednik Barack Obama i afganistanski predsjednik Hamid Karzai sastat će se krajem sedmice u Americi kako bi razgovarali o dugoročnom sigurnosnom sporazumu između dviju zemalja, a glavna tema će biti ostanak američkih vojnika u Afganistanu.

Izvor: Agencije