Afganistanci u Sanginu ubili 50 talibana

Talibani su prije pet dana izveli žestoke napade i preuzeli kontrolu nad Sanginom (EPA)

Američke zračne snage izvele su dva napada na području Sangina, u južnom Afganistanu, ciljajući položaje talibanskih boraca, potvrdili su vojni dužnosnici rekavši kako se time bitka za strateški važan grad Helmand nastavlja.

Prethodno su afganistanske vlasti poslale pojačanje svojim snagama kako bi preuzele kontrolu nad Sanginom. Izveli su opsežnu akciju protiv talibanskog pokreta u Helmandu, ubivši pritom najmanje 50 njihovih boraca.

Glasnogovornik Ministarstva unutarnjih poslova Sedik Sediki izjavio je da su akciju izveli timovi specijalnih snaga.

Ističući da je u akciji ubijeno najmanje 50 talibana, Sediki je kazao da je među njima i jedan od vođa tog pokreta na jugu Afganistana.

Naveo je i kako sukobi na tom području traju već pet dana i da su vladine snage povratile kontrolu nad svim tamošnjim objektima lokalne i regionalne vlasti.

Ranije je neimenovani policijski dužnosnik izjavio da su talibani zauzeli sve objekte javne uprave u Helmandu i da više od 100 afganistanskih vojnika drže pod opsadom u bazi.

Očevici i dalje tvrde da talibani kontroliraju središte grada.

Žestoke borbe

Talibani su prije pet dana izveli žestoke napade i preuzeli kontrolu nad Sanginom, nakon čega su afganistanske snage odgovorile kontranapadima.

Prethodno je talibanski glasnogovornik Zabihullah Mujahid izjavio kako su njihovi borci zauzeli čitav okrug, uključujući policijske i vojne položaje, o čemu svjedoči njihova podignuta zastava.

Međutim, zamjenik guvernera Helmanda Mohammad Jan Rasoolyar odbacio je takve tvrdnje.

“Još se borimo da povratimo položaje koje su zauzeli talibani. Dijelovi Sangina jesu pod njihovom kontrolom, ali ne i policijski i vojni položaji”, rekao je za Al Jazeeru.

I britansko Ministarstvo obrane potvrdilo je ranije da su njihovi vojnici raspoređeni na tom području kako bi pružili potporu lokalnim snagama.

Izvor: Al Jazeera i agencije