Oglasi

Afganistancima upravljanje kaznionicama

Prema potpisanom ugovoru, prenos kontrole nad zatvorom u Bagramu vršit će se postepeno u sljedećih šest mjeseci.
Predaja kontrole nad zatvorom Bagram smatra se prelomnom tačkom u razgovorima između Washingtona i KabulaReuters

SAD i Afganistan su potpisali ugovor o predaji zatvora u Bagramu lokalnim vlastima, što nagovještava napredak i u sklapanju strateškog ugovora o dugoročnoj saradnji dviju zemalja poslije povlačenja NATO snaga iz Afganistana.

Prema ugovoru koji su u petak potpisali ministar odbrane Abdul Rahim Vardak i komandant američkih snaga u Afganistanu, general John Allen, Kabul će postepeno preuzimati kontrolu nad zatvorom u sljedećih šest mjeseci.

Predaja kontrole nad zatvorom Bagram, koga mnogi nazivaju afganistanski Guantanamo, smatra se prelomnom tačkom u razgovorima između Washingtona i Kabula u pripremama za zaključivanje ugovora o dugoročnoj strateškoj saradnji između dviju zemalja.

Predsjednik Hamid Karzai je, pozivajući se na suverenitet svoje zemlje, više puta tražio da preuzme kontrolu nad zatvorima prije nego što borbene jedinice SAD-a, odnosno NATO-a, napuste Afganistan do 2014. godine.

Zatvor u golemoj američkoj bazi u Bagramu, oko 60k kilometara sjeverno od Kabula, postao je simbol američke okupacije u očima brojnih Afganistanaca.

"Potpisivanje ugovora je značajan korak u pregovorima dviju zemalja o strateškom partnerstvu", istakao je general Alen, prenose agencije.

Zatvor u golemoj američkoj bazi u Bagramu, oko 60k kilometara sjeverno od Kabula, postao je simbol američke okupacije u očima brojnih Afganistanaca.

U njemu su bile zatvorene stotine osumnjičenih talibanskih boraca ili pripadnika mreže al-Qaede.

Borci za ljudska prava stalno su kritizirali Amerikance, tvrdeći da se u zatvoru ne poštuju osnovna ljudska prava i slobode, da su osumnjičeni godinama držani iza rešetaka bez suđenja i upoznavanja s optužnicom.

Zadnjih sedmica Bagram je ponovno dospio u medije kada su američki vojnici u njemu spalili primjerke Kur'ana, što je izazvalo u cijeloj zemlji proteste, u kojima su pale i žrtve.

Izvor: Agencije