Afganistanske izbjeglice moraju napustiti Pakistan

Ujedinjene nacije ostale su bez novca namijenjenog za pomoć afganistanskim izbjeglicama koje se iz Pakistana moraju vratiti u domovinu. Program je obustavljen do marta iduće godine, što zbog manjka sredstava, što zbog zimskih uvjeta.

Afganistanska porodica čeka konačno odobrenje za povratak. Kada prikupe dokumentaciju, skinut će ih sa spiska i mogu se vratiti u domovinu. Oni su među posljednjim izbjeglicama koje će napustiti Pakistan, barem za sada.

“Nažalost, proces repatrijacije moramo obustaviti iz dva razloga. Prvi je zimska sezona, a drugi nedostatak novca”, rekao je Oscar Mundia iz UNHCR-a.

Po 450 dolara za povratak

U posljednjih nekoliko mjeseci 380.000 Afganistanaca prijavilo se za povratak kući. Shafiqullah i članovi njegove porodice primili su svako po 450 dolara da se vrate u Afganistan. Nada se kako će to biti dovoljno da u domovini naprave kuću.

“Završili smo sve poslove u Pakistanu i sretni smo što se vraćamo u svoju domovinu, da počnemo novi život. Tamo još nije posve stabilno, ali to je naša država i tamo se vraćamo”, navodi Shafiqullah.

Najmlađi članovi porodice smjestili su se na kamion, pored stvari. Stariji u kabinu. Pakistanske vlasti ublažile su politiku prisilne repatrijacije. Izbjeglicama je produžen rok, no mnogi su već spremni za odlazak. Izbjeglički kamp nekad je bio prepun, a sada se polako uklanja, ciglu po ciglu. Neke izbjeglice prezimit će u kampu, a sljedeće godine i one se planiraju vratiti. Muhammad je pobjegao iz Kunduza nakon što je Rusija prije 35 godina napala Afganistan.

Ostalo je malo vremena

“Cijenimo to što nam je vlada produžila rok za povratak. Ovdje možemo provesti zimu i imamo dovoljno vremena spakirati se”, kazao je Muhammad Amin, izbjeglica iz Afganistana.

“Posljednje produženje roka smanjit će pritisak na afganistanske izbjeglice u Pakistanu. Oni su već tražili više vremena da se spakiraju i privedu kraju svoje poslove”, javlja reporter Al Jazeere Kamal Hyder.

Izbjeglice koje još ne moraju ići osjetile su olakšanje. Ipak, svjesne su da im nije ostalo još mnogo vremena.

Izvor: Al Jazeera