Afganistanski zvaničnici porekli ustupke talibanima

Mnogi afganistanci smatraju da se prije pregovora mora zaustaviti nasilje (AP)

Afganistanska vlada nije razmatrala predaju određenih provincija talibanima, rekao je glasnogovornik predsjednika Hamida Karzaija.

Emal Faizi je rekao da vlada nikada neće prihvatiti zahtjev za predajom kontrole određenih teritorija toj grupi.

Rekao je da takzvi zahtjevi predstavljaju povredu nacionalnog jedinstva i teritorijalnog integriteta zemlje.

“Afganistanska vlada nikada neće prihvatiti takve zahtjeve od bilo koje strane, pošto je naš stav veoma jasan po pitanju nacionalnog jedinstva”, rekao je Faizi.

Faizi je za lokalne medije također rekao da prije pregovora sa talibanima mora doći do prestanka nasilja koje je dobilo na intenzitetu u posljenjih nekoliko mjeseci.

“Imamo veoma jasan stav da nasilje protiv afganistaskog naroda mora stati prije nego što počnemo sa razgovorima”, rekao je on.

Faizi je naglasio da vlada u Kabulu nije donijela odluku o tome da li poslati predstavnike u Katar, gdje bi talibani trebali otvoriti predstavništvo za pregovore sa SAD-om.

Međutim, istog dana je savjetnik Visokog mirovnog vijeća citiran da je rekao kako stariji član vijeća treba otputovati uskorou Katar da bi preuzeo detaljne planove talibanskog ureda u Dohi.

Afganistanski zvaničnici su kritikovali ovaj ured koji bi trebao predstavljati političku adresu talibana.

“Vlastitim očima želimo vidjeti taj ured i zato će neko iz Visokog mirovnog vijeća uskoro otputovati u Dohu”, rekao je rukovodioc Vijeća Mohammad Ismail Qasimyar Reutersu.

Dogovor sa SAD-om

Ustad Atta Mohammad Noor, guverner sjeverne provincije Balkh je rekao da niti jedna strana zemlja nema pravo pregovarati sa talibanima prije nego što se posavjetuje sa narodom Afganistana.

“To je dogovor između SAD-a i talibana. Moje mišljenje je da su talibani umiješani u ubistva Afganistanaca i kršenja ljudskih prava”, rekao je Noor.

Qasimyar je također skrenuo pažnju da pregovori ne uključuju afganistansku vladu.

“Svaki pregovori bez učešća Afganistana će propasti”, rekao je on.

Izvor: Agencije