Aflatoksin u mlijeku iznad standarda EU-a

Nivo aflatoksina u mlijeku u Srbiji ponovo je viši od evropskog standarda. Ministarstvo poljoprivrede povećalo je nivo tog mikrotoksina u mlijeku, jer su, kažu, utvrdili da proizvođači u skorije vrijeme neće dostići evropski standard.

Gotovo četvrtina kontroliranog mlijeka u toj zemlji ima više od evropskih 0,05 mikrograma aflatoksina. Toksikolozi kažu da je štetnost te materije na zdravlje čovjeka na nivou statističke greške.

Dragan Radosavljević ima više od 150 krava. Kaže da nikada nije imao problema sa kvalitetom mlijeka, jer ga stalno kontrolira. To radi on, ali i mljekare koje se opskrbljuju sa njegove farme.

“Biću naravno sankcionisan ako imam aflatoksin probijen preko 0,025. Ja još uvek imam 0,02 ili 0,018 i tako dalje”, kaže Radosavljević.

Dozvoljena količina aflatoksina u mlijeku u Srbiji je za godinu i po dva puta mijenjala nivo.

U januaru 2013. je iznosio 0,5 mikrograma po litru. Istog mjeseca, spušten je na evropski standard od 0,05. U julu ove godine dozvoljeni nivo aflatoksina u mlijeku je 0,25 mikrograma.

Smjene zbog aflatoksina

Na novo podizanje dozvoljenog nivoa aflatoksina, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, utjecale su poplave.

“Mi ne pričamo o tome da mleko nije zdravo, mi pričamo o tome da svako pokušava da kontaminente, koji su isključivo iz životne sredine, svede na najmanji mogući nivo, jer nije moguće da imate u hrani bilo kakve kontaminente, pa tako ni mikrotoksine, odnosno produkte nekih gljiva i plesni”, objašnjava Sanja Čelebićanin iz Ministarstva poljoprivrede.

S druge strane, stručnjaci ne vjeruju u tu tezu. Problem je, kažu, što još nije ispitano stvarno stanje u industriji mlijeka.

“Mi, jureći za propisima EU-a, da bismo se predstavili da smo jako vredni, da smo spremni, da smo već uredili stanje u svojim sektorima, ne shvatajući da ti propisi mogu da nam ugroze proizvodnju – kao što se ovoga puta desilo sa mlekom, sutra će to biti sa mesom, sledeća stavka je voće, povrće”, kaže Milan Prostran, agroekonomski analitičar.

Zbog afere “aflatoksin”, prošle godine smijenjen je tadašnji ministar poljoprivrede Goran Knežević. Uvjeravao je javnost da je 0,5 mikrograma aflatoksina u mlijeku potpuno sigurno po zdravlje čovjeka, što je demonstrirao i pred novinarima u Vladi – popivši čašu mlijeka.

Vlaga u stočnoj hrani utječe na razvoj aflatoksina, koji je produkt gljiva i plijesni. Ukoliko se kravama daje prekomjerno zaražena hrana, onda će se i aflatoksin naći u mlijeku. Zbog toga stočari kažu da je najvažnije skladištenje hrane.

“Ja skladištim kukuruz po staroj metodologiji – ne u zrnu, nego u klipu. Stoji u našim kostobanjama, čardacima, i on tu provetri, tu se prirodno suši i ne može da bude aflatoksina”, kaže proizvođač mlijeka Draga Radosavljević.

Aflatoksin iz kategorije B1 je kancerogen. Oduvijek se nalazi se u kukuruzu i pšenici. Međutim, on se u jetri stoke metaboliše u aflatoksin M1, za koji nema preciznih dokaza da je štetan po zdravlje ljudi. Toksikolozi kažu da bi M1 poslije dugog niza godina mogao da ugrozi uveliko oboljelu jetru čovjeka.

Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje da u mlijeku ne bude više od 0,5 mikrograma po kilogramu.

Izvor: Al Jazeera