Aflatoksin u šest uzoraka mlijeka u Sarajevu

Riječ je o mlijeku bosanskohercegovačkih, ali i proizvođača iz Hrvatske (Al Jazeera)

U šest uzoraka prerađenog i sirovog mlijeka analiziranih prošle sedmice u laboratoriju veterinarske stanice u Sarajevu pronađeni su tragovi aflatoksina, a riječ je o mlijeku domaćih, ali i proizvođača iz Hrvatske, javili su u ponedjeljak bosanskohercegovački mediji.

Srbija: Zatvoreno 12 farmi

U Srbiji je do sada zatvoreno 12 farmi sa kojih se otkupljuje sirovo mlijeko zbog koncentacija aflatoksina koje su više od predviđenih, saopćeno je iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.
Resorno ministarstvo predložit će Vladi Srbije da se farmama koje su isključene iz otkupnih linija podijeli 300 kilograma kukuruza iz robnih rezervi po grlu muzne krave, kao i odgovarajuća količina zeolita s ciljem poboljšanja kvaliteta stočne hrane.
Vladi će biti predloženo da industrija mlijeka preuzme mlijeko sa farmi bez obzira na njegov kvalitet, a da ono koje ne odgovara propisanim standardima predaju na tretiranje u skladu sa zakonom predviđenim načinom neškodljivog uklanjanja, navodi se u saopćenju.
Ministarstvo će predložiti da se farmerima koji proizvode zdravo mlijeko također distribuira kukuruz iz robnih rezervi i da im se prizna pravo na premije po predatom litru mlijeka.

Uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KS) potvrdila je kako je su uzeti uzroci iz ukupno 56 pošiljki mlijeka koje su dopremljene radi prodaje ili dalje prerade, a u šest slučajeva utvrđeno je zagađenje aflatoksinom M1, prenosi Hina.

Među njima su dva mlijeka hrvatskih proizvođača: “Vindijino” sa 1,5 posto mliječne masti i rokom trajanja do 18. maja 2013. godine i trajno mlijeko “Vita” koje proizvodi “Meggle Hrvatska” i čiji je rok trajanja do 22. maja ove godine.

Sporne pošiljke prerađenog mlijeka povučene su iz prodaje.

Pojačana koncentracija otrova iz plijesni pronađena je i mlijeku “Dar prirode” mljekare iz Tuzle te u dva mlijeka kojega je preradila mljekara “Meggle BiH”, dok je u jednom uzorku mljekare “Inmer” iz Gradačca prisutnost aflatoksina bila neznatna.

Analizirano je i 16 uzoraka sirovog mlijeka koje se doprema na predaju u sarajevsku mljekaru “Milkos”, a njih četiri sadržavali su pojačanu koncentraciju aflatoskina.

Sporne pošiljke prerađenog mlijeka povučene su iz prodaje, a privremeno je bio zabranjen i otkup sirovog mlijeka sa farmi na kojima se koristila stočna hrana koja je izvor zagađenja aflatoksinom.

Izvor: Agencije