Afrička unija podržala slanje vojnika u Mali

Iako intervencija ima podršku Francuske i ostalih zapadnih zemalja, neke susjedne države, uključujući i Alžir, tome se suprotstavljaju (EPA)

Afrička unija (AU) podržala je plan o slanju vojnika s ciljem preuzimanja sjevernog Malija od pobunjenika, a taj bi plan još trebali odobriti Ujedinjeni narodi (UN).

Čelnici ECOWAS-a, Ekonomske zajednice zapadnoafričkih država, složile su se u nedjelju u vezi sa slanjem 3.300 vojnika kako bi Vladi Malija pomogli vratiti kontrolu nad zauzetim područjima.

Većina vojnika dolazi iz Nigerije, Nigera i Burkine Faso.

Francuska, bivši kolonijalni vladar u Maliju, pozvala je na odlučniju akciju u ovoj zemlji strahujući da bi afričko krilo Al-Kaide (AQIM) moglo iskoristiti teritoriju Malija za pokretanje napada na francuskoj teritoriji.

Međutim, podrška vojnoj akciji nije univerzalna, jer regionalna sila Alžir preferira političko rješenje.

Državni udar

Kriza u Maliju, koji je nekada bio uzor demokratije u Africi, počela je u martu kada su bivši vojnici predvođeni Musom Sanogom izveli državni udar zbog, kako su rekli, nesposobnosti vlade da zaustavi pobunu na sjeveru.

Vojna hunta tad je obećala da će slomiti pobunjenike, ali za samo nekoliko sedmica cijela regija sjevernog Malija, što je gotovo trećina države, pala je pod nadzor separatističkih Tuarega.

Dominantno sekularni Tuarezi u međuvremenu su proglasili nezavisnu državu na sjeveru, koju su nazvali Azawad.

Međutim, njih su u međuvremenu potisnule druge naoružane grupe, kao što su Ansar Eddin i Jedinstvo i džihad, koje za cilj imaju nametanje stroge primjene islamskih zakona u Maliju.

Čelnici ECOWAS-a nadaju se da će njihov plan odobriti Ujedinjeni narodi, što će potencijalno otvoriti put još jednom oružanom sukobu u Africi.

Izvor: Al Jazeera i agencije