Afričke države će završiti posao u Maliju

Francuski predsjednik Francois Hollande u subotu je, tokom kratke posjete Timbuktuu, izjavio kako francuska akcija u Maliju protiv pobunjenika još nije završila, ali i da će afričke države uskoro preuzeti taj zadatak.

“Od 11. januara smo obavili već dosta posla, no on još uvijek nije dovršen. Trebat će još nekoliko sedmica, a naš je cilj predati palicu afričkim državama”, kazao je on.

“Nema dijela Malija koji smije izbjeći kontroli legitimnih vlasti”, istaknuo je francuski predsjednik.

Privremeni predsjednik Malija Dioncounda Traore zahvalio je francuskim vojnicima na efikasnosti i profesionalnosti.

“Oni su omogućile da se oslobodi stanovništvo sjevernog Malija, koje je živjelo pod višemjesečnim barbarstvom”, kazao je.

Ples uz bubnjeve

I Hollande je tokom posjete drevnom Timbuktuu osudio barbarstvo oružanih pobunjeničkih grupa koje su mjesecima okupirale sjever Malija.


Tuareški borci pridružuju se malijskoj vojsci

Francuski predsjednik u tom je gradu srdačno dočekan; na glavnom trgu okupile su se hiljade ljudi kako bi se zahvalili Francuskoj i njenom predsjedniku.

Plesalo se uz zvuke bubnjeva, koji su bili zabranjeni dok je grad bio u rukama pobunjeničkih skupina.

U Timbuktuu, oko 900 kilometara sjeveroistočno od Bamaka, uvedene su stroge sigurnosne mjere: francuski vojnici bili su raspoređeni na svakih 100 metara, oklopna vozila su patrolirala ulicama, a kamioneti su bili krcati malijskim vojnicima.

Oko 800 francuskih vojnika, uključujući nekoliko stotina padobranaca, učestvovalo je u operaciji oslobađanja Timbuktua prije šest dana.

U Maliju trenutno boravi oko 3.500 francuskih vojnika.

Strah od odmazde

Hollande je doputovao u Mali u pratnji trojice ministara, Laurenta Fabiusa (vanjski poslovi), Jean-Yvesa Le Driana (obrana) i Pascala Canfina (razvoj).

Hollande će iz Timbuktua otputovati u malijski glavni grad Bamako.

Ujedinjeni narodi (UN) su u međuvremenu upozorili da postoji opasnost od odmazde nad Tuarezima i lokalnim arapskim stanovništvom.

Specijalni savjetnik UN-a za prevenciju genocida Adama Dijeng rekao je da postoje optužbe o teškim kršenjima ljudskih prava koje je počinila vojska Malija, uključujući masovna pogubljenja.

Optužbe su se pojavile u vrijeme kada teško naoružane kolone francuske i malijske vojske i dalje napreduju u sjevernom dijelu zemlje.

Izvor: Agencije