Afrički homoseksualci na meti zakona

Zapadne zemlje su najavile uskraćivanje pomoći afričkim državama koje ugrožavaju prava homoseksualaca (EPA)

Nigerijski parlament predložio je zakon koji grubo krši prava homoseksualaca, uprkos potezima administracije američkog predsjednika Baracka Obame da zaustaviti donošenje takvih zakona.

Prijedlog zakona je stavljen pred Predstvnički dom ove sedmice nakon što je nigerijski Senat prije nekoliko dana odobrio mjere kojima će se zabraniti homoseksualni brakovi te javno pokazivanje ljubavne veze između homoseksualnih parova.

Organizacije koje štite i promoviraju prava homoseksualaca predloženim zakonom bi postale ilegalne, što je kod mnogih izazvalo zabrinutost za opstanak nevladinih udruženja koje pružaju pomoć oboljelim od AIDS-a.

Također, ako zakon stupi na snagu, parovi koji sklope istospolni brak mogu dobiti 14 godina zatvora, oni koji podstiču takvu zajednicu deset godina, a “bilo kojoj osobi koja direktno ili indirektno javno pokaže da je u istospolnoj ljubavnoj vezi” prijeti desetogodišnja zatvorska kazna.

‘Kultura i tradicija’

Glasnogovornik Predstavničkog doma odbacio je kritike Zapada u vezi sa spornim mjerama.

Dovraga sa velikim silama ako su za homoseksualne brakove”, kaže nigerijski zakonodavac Zakari Mohammed.

“Mi imamo svoju kulturu, imamo religijska uvjerenja i tradiciju. Mi nismo bijelci”, rekao je Zakari Mohammed, koji je također zakonodavac u zemlji.

On je istakao i to da su istospolni brakovi “strani” za nigerijsku kulturu.

“Nikada im ne možemo dati šansu. Stoga, ako će nam zapadne zemlje uskratiti pomoć zbog toga, dovraga s njima”, izjavio je Mohammed.  

Ministar informiranja Labaran Maku rekao je da Nigerija ima pravo da donosi vlastite zakone bez izvinjavanja drugim zemljama.

Strana pomoć

Prilikom predstavljanja prijedloga zakona nije bilo nikakvih rasprava, ali datum za glasanje još nije utvrđen.

Mohammed je pozvao zakonodavce da uvedu još teže kazne od onih koje su predložene. “Dovraga sa velikim silama ako su za homoseksualne brakove”, rekao je on.

Američki predsjednik Obama u utorak je naredio svim vladinim agencijama, koje imaju aktivnu ulogu u američkoj vanjskoj politici kroz rad u drugim zemljama, da poduzmu mjere kako bi ohrabrile druge nacije da poboljšaju prava homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba.

Maku je nakon kratkog sedmičnog sastanka vlade rekao novinarima da druge države imaju pravo da komentiraju bilo koji nigerijski zakon ako “s njim nisu zadovoljni”.

“Živimo u demokratiji, živimo u slobodnoj i nezavisnoj zemlji”, izjavio je dodajući da “neke stvari koje se u inostranstvu smatraju temeljnim pravima, mogu biti veoma uvredljive za afričku kulturu”.

Predsjednik Senata David Mark prošle sedmice je naglasio da, ukoliko bilo koja zemlja ne želi davati pomoć Nigeriji, samo zbog toga što se ona drži svojih vrijednosti, “ta država može zadržati svoju pomoć za sebe”.

Kazne u Malaviju

S druge strane, vlada Malavija objavila je u četvrtak da će razmotriti niz kontroverznih zakona u ovoj zemlji, uključujući zabranu homoseksualnosti zbog koje je zemlja dugo bila na udaru kritika sa Zapada.

“Zbog raspoloženja generalne javnosti i njenog mišljenja o određenim zakonima, vlada želi da najavi malavijskoj naciji da će tražiti razmatranje određenih zakona”, rekao je ministar pravde Ephraim Chiume u četvrtak.

Zakon će revidirati Pravna komisija koju je formirala vlada 1995. godine nakon prvih demokratskih izbora u zemlji, saopćio je ministar.

Prema zakonima ove države homoseksualnost se tretira kao “nepristojna praksa i neprirodan čin”.

Prijetnje Zapada

Zapadne vlade koje daju pomoć zemlji, kao i u slučaju Nigerije, oštro su kritizirale vladu predsjednika Bingua wa Muthariku zbog propisa, navodeći da krši osnovna ljudska prava.

Malavi je prošle godine homoseksualni par koji je održao ceremoniju vjenčanja osudio na 14-godišnju zatvorsku kaznu zbog sodomije, međutim, kasnije ih je Mutharika pomilovao.

Američki predsjednik Obama u utorak je naredio svim vladinim agencijama, koje imaju aktivnu ulogu u američkoj vanjskoj politici kroz rad u drugim zemljama, da poduzmu mjere kako bi ohrabrile druge nacije da poboljšaju prava homoseksualaca, biseksualaca i transrodnih osoba.

Britanski premijer David Cameron već je upozorio da će njegova zemlja razmotriti prestanak pružanja pomoći zemljama koje ne prepoznaju prava homoseksualaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije