Afrički migranti u Italiji traže bolji život

Stotine maloljetnika iz Afrike riskiraju živote kako bi se dokopali Italije, države koja želi učiniti sve što je u njenoj moći da obrazuje i asimilira tu djecu u svoje društvo. 

U Italiju su prije četiri mjeseca došli u potrazi za boljim životom. Sada su smješteni u “porodičnoj kući” u lučkom gradu Kataniji. Tu uče italijanski jezik i odlučni su da nešto postignu u životu.

Osamnaestogodišnji Mamadou je napustio Senegal kad mu je bilo 14 godina. Sada sebe vidi kao budućeg mentora u “porodičnoj kući”.

Prešao je pustinju, tukli su ga i pljačkali, bio je i u zatvoru. Uspio se nekako domoći ratom zahvaćene Libije. Prvi brod kojim je krenuo iz Tripolija je potonuo. Kaže kako ga je bilo strah odvažiti se da pokuša još jednom.

Upoznavanje s vršnjacima

“Kad sam se drugi put popeo na brod, bio sam uvjeren da nikad nećemo stiću u Lampedusu. Bilo me je strah. Nisam znao hoću li preživjeti”, priča Mamadou.

Jedanaestogodišnji dječaci iz “porodične kuće” priželjkuju da Italija postane njihov novi dom. Tu ih ohrabruju da nastave održavati svoju tradiciju.

Redovna molitva petkom u džamiji u Kataniji važna je za ove mladiće, ne samo da bi mogli nastaviti normalno izvršavati svoje vjerske obaveze, nego i da bi se upoznali sa svojim vršnjacima, od kojih se mnogi nalaze u istoj situaciji.

Među njima je i 17-godišnjak koji ne želi da otkrijemo njegov identitet. On je iz Gambije. Sad živi u prenapučenom prihvatnom centru u Augusti. Živo se sjeća svog puta na koji je krenuo sa sjevera Afrike.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera