Agrokor: Manjinski udio u Mercatoru je u vlasništvu Ivice Todorića

Mercator
Agrokor d.d. je vlasnik 69,57 posto Mercatora i ovo vlasništvo nije založeno, ističu iz koncerna (Reuters)

Nakon što su slovenski mediji u ponedjeljak objavili da je ruska banka Sberbank počela plijeniti 18,53 posto dionica Mercatora koje su trenutačno u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor Investments B. V., koncern Agrokor saopćio je da je Ivica Todorić stopostotni vlasnik nizozemske tvrtke. 

“Agrokor d.d. je vlasnik 69,57 posto Mercatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje. Sva vlasnička prava u Mercatoru Agrokor d.d. ostvaruje na temelju ovog većinskog vlasničkog udjela. Manjinski udio od 18,53 posto Mercatora koji je u vlasništvu Agrokor Investments B.V. nije vlasništvo Agrokora d.d., jer je ova kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića”, saopćeno je iz Agrokora.

“Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe”, stoji u izjavi iz Agrokora.

Na Agrokor d.d. ne odnosi se Zakon o postupku izvanredne uprave.

Neupitna budućnost Mercatora

Raspolaganje manjinskim udjelom, također, nema utjecaj na budućnost Mercatora niti na proces restrukturiranja Agrokora d. d., navode u Agrokoru.

Slovenski mediji ranije su, pozivajući se na agenciju Bloomberg, objavili da je ruska banka Sberbank počela plijeniti 18,53 posto dionica Mercatora u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor B. V. 

Sberbank, koji je jedan od većih kreditora posrnulog koncerna Agrokor, kako je navedeno, namjerava zadržati zaplijenjeni udio u slovenskom trgovačkom lancu do kraja lipnja, a onda ga prodati kako bi djelomično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru.

Kao jamstvo za ranije kredite, navode slovenski mediji, Agrokor je Sberbanku dao zalog na dionice u Mercatoru.

Prema mišljenju predstavnika ruske banke, odredbe hrvatskog “lex Agrokora”, koji je donesen kako bi se koncern zaštitio od daljnjeg financijskog posrtanja, koje brane zapljenu založene imovine koncerna odnose se samo na tvrtke koje su u izravnom vlasništvu koncerna i tvrtke sa sjedištem u Hrvatskoj, dok Agrokor B. V. ima sjedište u Nizozemskoj.

Stoga Sberbank smatra da se specijalni zakon donesen u Saboru u travnju ove godine na tu kompaniju ne može odnositi, pišu slovenski mediji.

Izvor: Al Jazeera i agencije