Agrokor najavio tržišnu revoluciju u Srbiji

U proteklih deset dana dogodio se jedan od najvećih poslovnih poduhvata na našim prostorima. Hrvatski koncern Agrokor, nakon godina bezuspješnih pokušaja, kupio je jedan od najpoznatijih slovenskih brendova – trgovački lanac Mercator.

Vlasnik koncerna Ivica Todorić  kupovinom Mercatora je napravio značajan korak ka osvajanju tržišta Srbije, na kojem je slovenski trgovački lanac uspješno poslovao već 12 godina.

Kako kaže reporter Al Jazeere Marko Subotić, koji izvještava iz Beograda, novi vlasnici Mercatora, koji su potrošačima u Srbiji poznati preko trgovinskog lanca Idea, najavljuju da će napraviti tržišnu revoluciju.


Željko Kardum o prodaji Mercatora

Otvaranju prvog objekta Mercatora u Srbiji prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi, koji su stajali i po nekoliko sati u redu samo da bi bili među prvima koji su ušli u tada jedini šoping centar u toj zemlji.

Od tada do danas prošlo je 12 godina i Mercator je zadovoljan poslovanjem u Srbiji. Kažu da uprkos ekonomskoj krizi posluju profitabilno i stabilno.

Mercator je do sada u Srbiji poslovao i preko trgovinskog lanca Roda, čiji je vlasnik postao prije nekoliko godina.

Mercator i Roda zajedno imaju 199 prodavnica sa 4.764 zaposlenih. U 2012. godini ostvarili su prihod od 560 miliona eura, dok je dobit bila gotovo devet miliona eura.

Preuzimanjem Mercatora, Agrokor će u Srbiji sada imati više od 300 prodavnica i udio na tržištu od 36 posto.

Brige potrošača

Međutim, kako kaže naš novinar, to plaši udruženja potrošača, jer na tržištu ostaju samo dva konkurentska trgovinska lanca.

„Ako imamo Delez s jedne strane, a sa druge strane Agrokor, po meni postoje dve mogućnosti – ili da se oni dogovore koje će cene biti na tržištu ili da obore cene i na taj način da još potpuno uguše i ono malo konkurencije koje ima u Srbiji“, mišljenja je Vera Vida iz Centra za zaštitu potrošača.

Zbog toga će Agrokor morati da se obrati Komisiji za zaštitu konkurencije koja će rad Mercatora pod novim vlasnicima dozvoliti tek kada odbaci sumnju u postojanje nedozvoljene koncentracije kapitala.

Poznavaoci prilika na tržištu Srbije ne očekuju da će novi vlasnik Mercatora imati bilo kakve probleme s obzirom na to da država nije zainteresirana da stvori uvjete za konkurenciju među trgovinskim lancima.

 „Možda će optimizovati svoju mrežu. U svakom slučaju oni će optimizovati svoje troškove tako da je moguće da će imati veću zaradu čistom optimizacijom i smanjenjem troškova kroz ekonomiju obima. Ako im se pruži prilika da imaju veće marže, verovatno će to i prigrabiti. To je sasvim ljudski i logično, pogotovo ako Vlada ne reaguje“, rekao je Aleksandar Stevanović iz Centra za tržišna istraživanja.

Vlasništvo nad Mercatorom neće značiti i promjenu asortimana proizvoda u prodavnicama čiji je vlasnik sada Agrokor. Prvi čovjek tog koncerna najavio je da će većina proizvoda u prodavnicama u Srbiji biti proizvedena u toj zemlji.

Izvor: Al Jazeera