Agrokor ne smije garantirati za kredite u Srbiji

Proces osnaživanja upravljačkih timova traje od dolaska izvanredne uprave, tvrde u Agrokoru (Al Jazeera)

Koncern Agrokor ne smije za kredite podignute van Srbije garantirati svojim poduzećima u Srbiji, jer je to, po važećim zakonima, nedopustivo, pišu beogradski mediji, pozivajući se na tumačenje Narodne banke Srbije.

Zakon o deviznom poslovanju štiti domaće kompanije koje posluju u hrvatskom koncernu, tvrde Večernje novosti, navodeći tumačenje NBS-a da inostrane kompanije ne mogu garantirati imovinom ekonomskih društava u Srbiji.

Odredbe zakona o deviznom poslovanju sprečavaju inostrane krovne kompanije da imovinu svojih preduzeća u Srbiji stave pod hipoteku za inostrani zajam, prenosi Fena.

Očekuje se novi kredit

“Nije moguće da ekonomska društva u Srbiji koja posluju u okviru Agrokora daju garancije za obaveze svog matičnog ekonomskog društva, ni u Hrvatskoj, a ni domaćoj banci koja je Agrokoru odobrila kredit, imajući u vidu da nisu ispunjeni uslovi predviđeni odredbama Zakona o deviznom poslovanju”, objašnjavaju u NBS, prenosi Hina.

U konkretnom slučaju riječ je o kompanijama Frikom i Dijamant, koje, poslije privatizacije, posluju kako dio koncerna Agrokor.

Mediji u regiji početkom sedmice objavili su da će imovina Agrokora u Srbiji – Frikom i Dijamant, biti ponuđena kao garancije za dalje finansiranje koncerna, ali je to ubrzo negirao i sam Agrokor.

U NBS-u objašnjavaju kako je Članm 23. Zakona o deviznom poslovanju propisano da domaće pravne osobe mogu stranim odobravati finansijske zajmove pod uvjetom da je stranac-dužnik po kreditnom poslu u većinskom vlasništvu srbijanske firme.

Drugim riječima – da su Frikom ili Dijamant vlasnici Agrokora, mogli bi garantirati za Agrokorov kredit u inostranstvu.

Regionalni portal Seebiz objavio je da bi svrha novog zajma od gotovo 200 miliona eura, koji se očekuje do kraja ove sedmice, trebala biti refinansiranje starih dugova Agrokorovih dobavljača, kao što je to bio slučaj s prvim kreditom od 80 miliona eura odobrenim nakon usvajanja takozvanog lex Agrokora.

Ramljak isključio stečaj

Koncern Agrokor je u Srbiji vlasnik Mercatora S te poduzeća Dijamant, Frikom, MG Mivela, Kikindski mlin i Nova sloga, s ukupno gotovo 11.000 djelatnika.

Vanredni povjerenik za Agrokor Ante Ramljak sastao se sredinom maja s visokim dužnosnicima srbijanske Vlade i tada isključio mogućnost da ovaj koncern ode u stečaj.

Ramljak je ocijenio da se preustroj Agrokora može očekivati u sljedećih 12 do 15 mjeseci.

Izvor: Agencije