Agrokor: Unex Media vjerovnicima duguje 14,6 miliona eura

Agrokor
Osim Agrokora i banaka, utvrđene tražbine prema Unex Mediji imaju i brojni mediji (EPA)

Trgovački sud u Zagrebu objavio je rješenje o utvrđivanju tražbina vjerovnika Unex Medije, agencije za zakup i planiranje medija svojevremeno u Agrokorovu suvlasništvu, prema kojem više od 170 vjerovnika od te tvrtke u predstečajnom postupku potražuje više od 110 milijuna kuna (14,6 milijuna eura).

Rješenje Trgovačkog suda uslijedilo je nakon ročišta za ispitivanje tražbina održanog krajem rujna, a prema priloženoj tablici od Unex Medije najviše potražuje upravo Agrokor – nešto više od 26 milijuna kuna (3,4 milijuna eura), slijede Erste factoring s tražbinom od 24,8 milijuna kuna (3,2 milijuna eura) i Zagrebačka banka koja potražuje 20 milijuna kuna (2,6 milijuna eura), prenosi Hina.

Osim Agrokora i banaka, utvrđene tražbine prema Unex Mediji imaju i brojni mediji – prije svega HRT u utvrđenom iznosu od čak 13,6 milijuna kuna (1,8 milijuna eura), Nova TV u iznosu od 7,5 milijuna kuna (996.000 eura), RTL gotovo 2,2 milijuna kuna (292.000 eura), Hanza media od gotovo 950.000 kuna (126.000 eura) i Večernji list od oko 630.000 kuna (83.000 eura).

Predstečajni postupak

U rješenju se ističe da je Unex medija osporila tražbine za koje ne postoji ovršna isprava i to, prije svega, Agrokoru u iznosu većem od 48 milijuna kuna (6,3 milijuna eura), ali i Tisku u iznosu od 6,25 milijuna kuna (830.000 eura) i Zagreb plakatu, koji osim utvrđene tražbine od sedam milijuna kuna (929.000 eura) ima i osporenu tražbinu od gotovo 5,7 milijuna kuna (757.000 eura).

Među osporenim tražbinama ističe se i ona Nove TV u iznosu od 25,1 milijun kuna (3,3 milijuna eura) za koju se kaže da je “plaćena (namirena) mjenicama koncerna Agrokor d.d., što je vidljivo iz prijave tražbine vjerovnika Agrokor d.d. iz koje proizlazi da je vjerovnik Nova TV d.d. zahtijevao plaćanje temeljem navedenih mjenica”, te kako je “vjerovnik prijavio tražbine s osnove računa koji su plaćeni mjenicama pa stoga više ne postoji tražbina dužnika s te osnove”.

Kako se ističe u rješenju, vjerovnici osporenih tražbina za koje ne postoji ovršna isprava upućuju se na parnicu protiv dužnika radi utvrđenja osporene tražbine.

Unex Media i povezana Unex Grupa podnijeli su prijedlog za pokretanje predstečajnog postupka koji je na zagrebačkom Trgovačkom sudu bio prihvaćen u srpnju.

Razlog tome je bio, kako se navodilo u medijima, “nemogućnost podmirenja dospjelih regresnih obaveza prema financijskim institucijama po osnovi neisplaćenih mjenica Agrokora d.d., kao glavnog dužnika, te velika izloženost tvrtki i neizvjesna situacija vezana uz isplatu starih dugova”.

Najveći zakupac ne može platiti dug

“S obzirom da Zakon o izvanrednoj upravi nad društvom Agrokor d.d. i povezanim društvima predviđa namirenje vjerovnika u roku od 12 do 15 mjeseci, isplata regresnog duga prije tog roka umjesto glavnog dužnika predstavlja Unex Mediji i Unex Grupi neispunjivu obvezu”, isticalo se u priopćenju.

Kako se u medijima isticalo, Unex Grupa prisutna je na tržištu već 25 godina, dok je Unex Media prva tržišna agencija za zakup i planiranje medija. 

Unex Grupa je vodeća marketinška tvrtka u Hrvatskoj, ujedno i najveći zakupac medija na tržištu kroz povezano društvo Unex Media kojem je Agrokor, kako je navedeno u sudskom registru, do prosinca 2012. bio suvlasnik i osnivač.

Obje tvrtke – Unex Mediju i Unex Grupu, do pokretanja predstečaja vodila je direktorica Andrea Šumanovac, koja je na sjednici Udruženja marketinga Hrvatske gospodarske komore u veljači jednoglasno izabrana za predsjednicu Udruženja marketinga HGK-a od 2017. do 2020.

Izvor: Agencije