Agrokorov vlasnički udio u Mercatoru 88,10 posto

U Mercatoru očekuju mnogo od sinergijskih učinaka poslovnog povezivanja dviju mreža (EPA)

Dioničari Mercatora u utorak su na vanrednoj Skupštini potvrdili prijedlog koncerna Agrokor kao većinskog vlasnika da se njegov kredit Mercatoru od 200 miliona eura za konsolidaciju poslovanja pretvori u vlasnički kapital.

Direktor Mercatora Toni Balažič izjavio je novinarima nakon Skupštine dioničara da je velikom većinom prihvaćena predložena dokapitalizacija Mercatora za 200 miliona eura, čime je Agrokor svoje vlasništvo u Mercatoru povećao na 88,10 posto posto.

Balažič se dotaknuo i tempa planiranih postupaka integracije poslovanja Mercatora i Konzuma, prenosi Hina.

Primopredaja u Srbiji i BiH

Najavio je da će djelatnost Konzumove maloprodajne djelatnosti u Srbiji biti uklopljena u Mercatorovu mrežu do sredine idućeg mjeseca, dok će do kraja ovog mjeseca Konzum preuzeti dosadašnje Mercatorove trgovine u Bosni i Hercegovini.

Balažič je rekao da očekuje mnogo od sinergijskih učinaka poslovnog povezivanja dviju mreža te da u Mercatoru u samoj Sloveniji neće biti otpuštanja zaposlenih.

No, morat će se nastaviti racionalizacija poslovanja na svim nivoima, kako bi se povećala njegova konkurentnost na slovenskom tržištu, kazao je Balažič.

Izvor: Agencije