Agrokoru odobren kredit od 480 miliona eura

Todorić se obrušio na Vladu u objavi na svom blogu (Reuters)

Izvanredni povjerenik hrvatske Vlade za Agrokor, Ante Ramljak potvrdio je da je tom koncernu odobren kredit u iznosu od 480 milijuna eura.

Od tog iznosa 150 milijuna eura bit će potrošeno na isplatu dugova dobavljačima, dok će 80 milijuna eura stajati na računu dok se ne vidi hoće li ih izvanredna uprava uopće trebati. 

“Prva tranša od 30 milijuna eura iz današnjeg kredita bit će isplaćena obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima i kooperantima do kraja srpnja. U sljedeća dva do tri tjedna slijedi isplata stopostotnog duga tim obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima. S današnjim danom smo završili fazu preživljavanja. Uspjeli smo sačuvati kompaniju, neće biti stečaja i prelazimo u drugu fazu, a to je faza restrukturiranja”, rekao je Ramljak.

U aranžmanu, uz Zagrebačku banku, Raiffeisen i Erste, sudjelovat će i američki divovi JP Morgan i Goldman Sachs te nekoliko fondova predvođenih fondom Knighthead. U kredit se, po istom izvoru, uključila i ruska banka VTB, a do kraja tjedna mogla bi mu se priključiti i Sberbank.

Upitna radna mjesta

“Druga faza je borba za bolji profit i povećanje prihoda kompanije. Ono će trajati do kraja nagodbe, intenzivno radimo na tome i to je najvažnije. Nema straha da će se nekakve neugodnosti dogoditi u formi propasti kompanije ili Konzuma. U stanju smo dovesti kompaniju na nivo profitabilnosti koji će vratiti dugove”, rekao je Ramljak.

Agrokor će male dobavljače isplatiti za desetak dana, a velike do sredine kolovoza. Hrvatski mediji doznaju kako najmanje 800 dobavljača tijekom postupka prijave tražbina uopće nije prijavilo potraživanja. 

Kraj faze preživljavanja i početak operativnog restrukturiranja, javlja tportal, znači da će se u Agrokoru i gasiti određen broj radnih mjesta, ali se ne zna o kojem broju ljudi se radi.

Prema ranije objavljenim informacijama, kredit će biti odobren tzv. roll up modelom, odnosno priznat će im se jednaki iznos starih potraživanja kao prioritet kod naplate, uz četiri posto godišnje kamate koja se pripisuje glavnici ili 3,8 posto u gotovini plativo jednom godišnje.

Izvor: Al Jazeera i agencije