Oglasi

Ahmadinejad gađan cipelom u Kairu

Incident izazvao Sirijac, a cipela pogodila osiguranje iranskog predsjednika, prvog u posjeti Egiptu od 1979. godine.

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad bio je meta napada cipelom, koji je izveo jedan Sirijac, a koji u arapskoj kulturi predstavlja jedan od najtežih načina omalovažavanja jedne ličnosti, javio je dopisnik agencije Anadolija iz Kaira.

Ahmadinejad, koji se nalazi u glavnom gradu Egipta, gdje je prisustvovao sastanku Organizacije islamske konferencije (OIC), nakon što je obavio večernju molitvu u džamiji Hz. Husein u Kairu, bio je meta napada cipelom.

Napadač je bio jedan Sirijac, međutim cipela je pogodila obezbjeđenje iranskog predsjednika.

Anadolija saznaje da je Sirijac, pokušavajući da pogodi iranskog predsjednika, izgovorio riječi "Ubili ste našu braću".

Prva posjeta Kairu od 1979.

Ahmadinejad je u utorak doputovao u Kairo, čime je počela prva posjeta nekog iranskog lidera Egiptu od Islamske revolucije 1979. godine.

Predsjednik Egipta Muhamed Mursi dočekao je Ahmadinejada na aerodromu i srdačno ga pozdravio, javila je egipatska televizija.

Iranski predsjednik je uoči puta rekao novinarima da će tema njegovih razgovora biti jačanje odnosa s Kairom.

"Pokušat ću utrti put za razvoj saradnje između Irana i Egipta", kazao je Ahmadinejad i ocjenio da će posjeta i razmjena mišljenja i regionalnim i međunarodnim pitanjima znatno doprinijeti bilateralnim odnosima.

Odnosi Teherana i Kaira zahladili su 1980. godine, poslije potpisivanja mirovnog sporazuma između Egipta i Izraela.

Reuters je primjetio da bi ovakva posjeta bila nezamisliva u vrijeme vladavine bivšeg egipatskog predsjednika Hosnija Mubaraka, tokom čije se 30-godišnje vladavine Kairo približio Zapadu.

Iran je, međutim, od kada je Mursi prošle godine stupio na dužnost, uložio napore u obnavljanje odnosa s Kairom, uprkos tome što dvije zemlje imaju suprotstavljene stavove o pitanju sukoba u Siriji, naveo je AFP.

Teheran podržava režim sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, dok Egipat, zajedno sa Saudijskom Arabijom, Turskom i Katarom, traži Assadov odlazak sa vlasti.

Izvoir: Al Jazeera i agencije