Ahmadinejad: Sankcije krive za pad valute

Po povratku sa Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (UN) u New Yorku, iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad rekao je da na nagli pad iranske valute utiče ”psihološki pritisak” sankcija koje su  uvedene zbog iranskog nuklearnog programa.

Zapad sumnja da Teheran razvija atomsko oružje, što Iran negira.

Uz prisustvo brojnih zvaničnika, Ahmadinejad je pred stranim novinarima hvalio napredak i uspjeh svoje nacije proteklih godina, te dodao kako će nastaviti tim putem.

Neizostavna tema je bila mogućnost izbijanja rata između Irana i Izraela.

‘Nikada nismo napadali’

“Iranska nacija zna šta radi. Iranci nikada nisu bili agresivni. Nikada nismo napadali, niti smo kršili prava drugih, ali smo uvijek bili veliki branioci. Učinili smo da se svi agresori na našu zemlju pokaju za svoja djela. Gdje je [bivši irački lider] Saddam [Hussein] sada, a gdje je iranska nacija? Nismo mi toliko zabrinuti za to. Nije Iran takva zemlja, i čak ako im okolnosti omoguće da pucaju ili ispale rakete, ništa se neće desiti Iranu. Iran je velika i prostrana nacija” rekao je Ahmadinejad.

Teheran godinama tvrdi kako je njegov nuklearni program mirnodopski i nema nikakve namjere da razvije nuklearno oružje.

“Ako bilo koja zemlja, uključujući i Iran, koristi oružje za masovno uništenje, bit će to kraj legitimnosti te vlade. Oružje za masovno uništenje, kako smo ranije kazali,  protiv je čovječanstva. To je nešto što nije prihvatljivo”, rekao je iranski ministar vanjskih poslova Ali Akbar Salehi.

Izrael ne vjeruje tvrdnjama Teherana i pokušava uvjeriti Zapadne sile kako Iran upravo razvija nuklearnu bombu.

Stav Izraela

“Govorim o tome sada jer postaje kasno… veoma kasno. Govorim o tome sada jer iranski nuklearni kalendar ne pravi pauze ni zbog čega, i ni zbog koga”, kazao je pred UN-om premijer Izraela Benjamin Netanyahu.

Iranski predsjednik se osvrnuo i na marksističku grupu Mujahedin-e-Khalq (MEK), koja je izvan Irana i protivnik vlasti te zemlje, a koju su Sjedinjene Države prije nekoliko dana skinule sa svoje liste terorističkih grupa.

“Pitali su me to i ranije, i ponovit ću odgovor koji sam im dao. Rekao sam im, iskreno jer ne mogu lagati, da smo sretni. A onda su me pitali – kako je to moguće? Odgovorio sam im – za takvu propagandu morali bismo potrošiti mnogo novca kako bismo rekli svijetu da je Amerika najveći zagovornik terorizma i da primjenjuje dvostruke standarde. A  za to bismo morali potrošiti nekih 500 do 600 miliona dolara. A sada je Amerika besplatno to učinila za nas”, rekao je Ahmadinejad.

Izvor: Al Jazeera