Ahmadinejad: Sankcije ne koče napredak

Gana je zadnja od tri zapadnoafričke zemlje koje je Ahmadinejad posjetio tokom svoje turneje (EPA)

Iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad, koji je posjetom Gani završio svoju zapadnoafričku turneju, rekao je da međunarodne sankcije donose njegovoj zemlji “teškoće”, ali da nisu zaustavile njeno “napredovanje”.

“Ako je neka zemlja doista odlučna napredovati, ona će u tome i uspjeti usprkos kolonijalnom pritisku i sankcijama”, rekao je u srijedu nakon što je potpisao ugovore s Ganom na više polja, među kojima su školstvo i poljoprivreda.

“Da, ti pritisci su nam uzrokovali teškoće, ali one nisu uspjele zaustaviti naše napredovanje”, dodao je iranski predsjednik, prenosi agencija Hina.

Ujedinjeni narodi su nametnuli Teheranu četiri paketa sankcija zbog njegovog nuklearnog programa, posebno zbog programa obogaćivanja urana.

Zapad je u julu 2012. Iranu uveo embargo na izvoz nafte.

Zabrinutost SAD-a

Sjedinjene Države su prije nekoliko dana rekle da su “veoma zabrinute” zbog otvaranja dva rudnika i kompleksa za proizvodnju urana u Iranu, dok je rasprava o nuklearnom programu Teherana u slijepoj ulici.

Zapadne sile i Izrael sumnjaju da Iran radi na proizvodnji atomske bombe skrivajući se iza civilnih aktivnosti, što Teheran uporno negira.

Gana je zadnja od tri zapadnoafričke zemlje koje je Ahmadinejad posjetio tokom svoje turneje, nakon Benina i Nigera, četvrtog svjetskog proizvođača urana.

Posjeta Gani dogodila se u vrijeme kada je jugoistok Irana pogodio potres u kojem je jedna osoba izgubila život. U susjednom Pakistanu je poginulo 40 osoba.

Ahmadinejad nije dao nikakav službeni komentar u vezi s potresom.

Izvor: Agencije