Ahmadinejad: Smanjiti ovisnost o nafti

Ahmadinejad: Neprijatelji koriste slabe tačke iranske privrede (AFP)

Iranski predsednik Mahmoud Ahmadinejad izjavio je  da Iran mora postati nezavisan od prihoda od nafte kako bi prebrodio zapadne sankcije, koje štete privredi i blokiraju trgovinu sa inostranstvom.

Ahmadinejad je u obraćanju u Parlamentu izjavio da “neprijatelji koriste slabe tačke iranske privrede” kako bi vršili pritisak na zemlju, prenosi AP.
 
“Moramo se prestati oslanjati na naftne dolare u budžetu”, rekao je on, te dodao da će umjesto prihoda od sirove nafte ubuduće stizati novac od prirodnih resursa poput rudnika i drveta.
 
Smanjiti subvencije za energetiku
 
Predsjednik Odbora iranskog Parlamenta za budžet Gholam Reza Kateb rekao je da su iranski prihodi od prodaje sirove nafte i gasa smanjeni za 45 posto.
 
Ahmadinejad je istakao i da Iran mora dodatno smanjiti subvencije Vlade u oblasti energetike, koje omogućavaju Irancima da plaćaju gorivo po skoro najnižim cijenama u svijetu.
 
Parlament se usprotivio tom prijedlogu, uz obrazloženje da bi to doprinijelo povećanju inflacije. 
 
Prodaja sirove nafte, koja čini 80 posto prihoda u stranim valutama, temelj je iranske ekonomije, ali sankcije Zapada zbog spornog iranskog nuklearnog programa teško pogađaju tu ključnu granu privrede, pošto ograničavaju i funkcioniranje bankarskog sistema.
 
Poruka Khameneija
 
Iranske vlasti optužuju Zapad da vodi “ekonomski rat”. Zapadne zemlje, s druge strane, vrše pritisak na Teheran, jer strahuju da, pod plaštom civilnog nuklearnog programa, pokušava proizvesti atomsku bombu, što iranske vlasti demantiruju, tvrdeći da je program namijenjen isključivo za mirnodopske svrhe.
 
Iranski vrhovni vjerski vođa ajatolah Ali Khamenei poručio je da sankcije neće ostvariti cilj.
 
“Nadmeni front (SAD i njihove saveznice) uložio je sve napore kako bi sankcijama i pritiscima primorao iransku državu na predaju. Ali ova zemlja će podnijeti sve teškoće, jer prepoznaje neprijateljske planove, taktike i strategiju”, rekao je Khamenei, a prenijela iranska televizija.
 
Izvor: Agencije