Ahmadinejad za Al Jazeeru: Rat je nametnut izvana

Ahmadinejad je pozvao zemlje regije da počnu razgovarati, jer je to jedini način rješenja krize (Al Jazeera)

Bivši iranski predsjednik Mahmoud Ahmadinejad u ekskluzivnom intervjuu za Al Jazeeru rekao je da se neće kandidirati na narednim predsjedničkim izborima u Iranu.

Govorio je o krizi u Siriji te pozvao zemlje regije da počnu razgovarati, jer je to, kako kaže, jedini način rješenja krize.

“Politika se mora mijenjati, prije svih mislim na Saudijsku Arabiju, Tursku, Katar, Kuvajt, [Ujedinjene Arapske] Emirate i Bahrein. Ovo se svakako odnosi i na Iran, Oman i Siriju. Sve ove zemlje moraju promijeniti svoju vanjsku politiku. Moramo sjesti zajedno i razgovarati. Zašto da se međusobno sukobljavamo? Čemu to?”, zapitao se bivši iranski predsjednik.

Gotovo 1.600 kandidata

“Ovaj rat svima je nama nametnut izvana i oslabio je naše snage i resurse. To nije dobro. Mora se pokrenuti nova, ozbiljna inicijativa za razumijevanje, koja će biti bazirana na mnogim zajedničkim interesima”, dodao je.

Gotovo 1.600 kandidata prijavilo se za učešće na predsjedničkim izborima u Iranu 19. maja, između ostalih, i Ahmadinejad, ali se očekuje da nadležne vlasti u naredne dvije sedmice odbace veliki broj prijava kako bi u utrku ušlo svega nekoliko ljudi.

Rok za prijavu kandidata istekao je u subotu.

Među prijavljenima je gotovo 130 žena mada nijednoj nikad nije bilo dozvoljeno učestvovati na predsjedničkim izborima.

Kandidature će sada razmotriti Vijeće čuvara, tijelo koje će analizirati političke i islamske kvalifikacije kandidata i do 27. aprila objaviti konačni spisak kandidata.

Među najpoznatijim ličnostima koje su podnijele kandidaturu nalaze se aktualni predsjednik Hassan Rouhani, Ebrahim Raisi, sudija i imam blizak vrhovnom lideru, ajatolahu Aliju Khameneiju, Ahmadinejadov saradnik Hamid Baghaei, kao i gradonačelnik Teherana Bagher Ghalibaf.

Izbori kao referendum

Ako bi Rouhani pobijedio na predsjedničkim izborima, to bi mu bio drugi i posljednji četverogodišnji mandat.

Predstojeći izbori smatraju se svojevrsnim referendumom o sporazumu postignutom 2015. godine o nuklearnom programu Teherana sa svjetskim silama, u skladu s kojim se Iran saglasio smanjiti obim obogaćenja uranija u zamjenu za ukidanje međunarodnih sankcija.

Na nuklearnom sporazumu radila je Rouhanijeva administracija, a stupio je na snagu 2016. godine.

Izvor: Agencije