Ahmeti: Nema razloga za rat u Makedoniji

Ahmeti je kazao da se prave informacije moraju pažljivo odvojiti od glasina i lažnih informacija (EPA)

Lider Demokratske unije za integraciju (DUI) Ali Ahmeti potvrdio je da pojedini borci Oslobodilačke nacionalne armije OVK u Makedoniji pripadaju Kumanovskoj grupi, koja se sukobila sa policijom, pri čemu je poginulo osam policajaca i 14 pripadnika ove naoružane grupe, ali ističe da nema razloga za rat, ukazujući istovremeno da se Ohridski sporazum ne poštuje kada je riječ o albanskom kao zvaničnom jeziku, piše danas austrijski dnevni list Die Presse.

“OVK u Makedoniji je demobilisana 2001, jer je to dogovoreno mirovnim sporazumom iz Ohrida, koji su prihvatili svi članovi. Osobe koje se sada pozivaju na OVK to čine kao pojedinci. Oni ne mogu govoriti u ime organizacije i ne djeluju u saglasnosti sa odlukom iz 2001. godine”, poručio je nekadašnji šef albanske OVK u intervjuu za bečki dnevnik.

Član vladajuće koalicije rekao je da ne može negirati da poznaje pojedine ljude iz Kumanovske grupe.

Teorije zavjere

“Pojedini su bili ranije članovi OVK, ali to ne znači da podržavamo bilo kakve ciljeve koji su suprotni onome što smo dogovorili u Ohridu 2001. godine”, poručio je Ahmeti.

On je također rekao da ciljevi Kumanovske grupe ostaju tajna, dodavši da ne želi učestvovati u teorijama zavjere.

Ahmeti je kazao da trenutno u regiji kruže dezinformacije, te da se prave moraju pažljivo odvojiti od glasina i lažnih informacija.

“Zabrinut sam zbog pitanja zašto je Moskva od ovoga napravila temu. Ruski ministar vanjskih poslova (Sergej) Lavrov je rekao da euroatlanstko proširenje na Balkanu predstavlja provokaciju za Rusiju. I prije nekoliko dana je Lavrov, prilikom posjete Srbiji, tvrdio da su događaje u Makedoniji provocirali NATO, EU i Washington. To snažno odbacujem. Svi naši građani, Makedonci i Albanci, jasno su istakli da žele pristupiti NATO-u”, kazao je Ahmeti.

On je dodao da EU od Makedonije nije tražila pristupanje, već da je Skoplje zatražilo to od Unije.

Ahmeti smatra da postoji mogućnost da Rusija nastoji povećati utjecaj u Makedoniji i poručuje da Moskva u tome neće imati uspjeha, jer su ti pokušaji u suprotnosti sa onim što većina građana Makedonije želi.

Na pitanje da li nakon sukoba u Kumanovu postoji opasnost novog rata, Ahmeti je negirao tu opasnost, dodavši da nema razloga za rat.

Ahmeti je podsjetio da Ohridski sporazum i Ustav jasno kažu da albanski treba biti zvanični jezik u cijeloj zemlji, ali da makedonska strana to drugačije tumači, te da o ovom pitanju postoje velike razlike između albanskog i makedonskog političkog bloka.

Korak unazad

S tim u vezi, kako je objasnio, pozvani su eksperti iz Belgije i Švicarske, koji trebaju pomoći da se izradi zakon koji bi u saglasnosti sa Ustavom albanski učinio zvaničnim jezikom.

Upitan da li je i dalje dovoljan Ohridski sporazum ili je potreban novi kako bi se regulisao suživot Makedonaca i Albanaca u zajedničkoj makedonskoj državi, Ahmeti je ocijenio da bi svaki pokušaj pronalaženja novih sporazuma bio korak unazad.

“Moramo se truditi da duh i odredbe Ohridskog sporazuma budu pretvoreni u djelo”, poručio je Ahmeti.

Kada je riječ o demonstracijama opozicije, Ahmeti je rekao da je ustavno pravo svakog građanina da demonstrira, ali je naglasio da protesti moraju biti mirni.

Izvor: Agencije