Ahmeti u Prištini: Niko ne podržava nasilje

'U interesu Kosova je da se još više jačaju mir i stabilnost u Makedoniji i u cijeloj regiji', rekao je Thaci (Al Jazeera)

Na poziv ministra vanjskih poslova i zamjenika premijera Kosova Hashima Thacija, u Prištini boravi predsjednik najveće albanske stranke u Makedoniji, Ali Ahmeti.

Demokratska unija za integraciju (DUI) je dio vladajuće makedonske koalicije. Ahmeti se sastao s dužnosnicima Kosova.

Između ostalog, bilo je riječi i o tenzijama u graničnoj zoni.

Thaci je ocijenio da su odnosi sa Makedonijom dobri te najavio i održavanje zajedničke sjednice vlada Kosova i Makedonije.

“Niko ne podržava nasilje. Mi smo u stalnom kontaktu sa selima blizu granice. Naravno da su tamo organi reda i policije. Većina pripadnika policije koji se nalaze tamo su Albanci koji patroliraju na terenu. Albanci u Makedoniji neće nove ratove i krize nego žele provoditi Ohridski mirovni sporazum te da Albanci što prije budu ravnopravni sa njihovim sugrađanima Makedoncima”, rekao je Ahmeti.   

“U interesu Kosova je da se još više jačaju mir i stabilnost u Makedoniji i u cijeloj regiji. Nijedan incident, bilo gdje da se desi, ne pomaže ni Kosovu ni Makedoniji, a ni regiji”, ocijenio je Thaci.

Napad na policijsku stanicu

Četrdeset naoružanih osoba, navodno s oznakama OVK, zauzeli su prošli tjedan policijsku stanicu u pograničnom mjestu Gošince u Makedoniji te je napustili nakon pola sata.

Makedonska policija poslala je jake snage sigurnosti u mjesto te potvrdila informacije o broju osoba i oznakama koje su nosile, okarakteriziravši taj napad kao čin terorizma protiv Makedonije.

U policijskom izvješću stajalo je da je grupa napadača najvjerovatnije došla s teritorija Kosova.

Nakon napada, uslijedile su reakcije medija, stranaka i analitičara koji uglavnom imaju podijeljeno mišljenje – jedni tvrde da se radilo o terorističkom napadu, a drugi da je to bio pokušaj makedonskih vlasti da skrene pažnju javnosti od eskalacije političke krize u toj državi.

Izvor: Al Jazeera i agencije